Nove informacije

Voznik miril osumljenca, ki je bil že večkrat obravnavan in hospitaliziran. Uporabo razpršilca ne povezujejo z njegovo smrtjo

J.P.
5. 4. 2019, 11.38
Posodobljeno: 5. 4. 2019, 12.50
Deli članek:

Neznanec je v četrtek zvečer ugrabil avtobus ljubljanskega potniškega prometa. Voznik in potniki so jo odnesli brez poškodb.

STA
Peter Horvat, direktor LPP, in Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto v PU Ljubljana, na današnji tiskovni konferenci.

Vodja sektorja za organizirano kriminaliteto na ljubljanski policijski upravi Stojan Belšak je na današnji novinarski konferenci povedal, da so policisti 49-letnega osumljenca, ki je vstopil na avtobus mestne linije 6B in vozniku z izvijačem grozil s smrtjo, pozivali, naj odvrže orožje, a njihovih pozivov ni upošteval. Policista sta ga onesposobila s plinskim razpršilcem, nato sta uporabila še druga prisilna sredstva. Med postopkom se je upiral.

"V postopku po prijetju je osumljenec pričel izgubljati zavest, zaradi česar so mu policisti nudili prvo pomoč, s postopkom oživljanja pa so nato nadaljevali reševalci. Kljub pomoči je osumljeni na kraju umrl," so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Policista psihosocialne pomoči po postopku nista potrebovala, je dejal Belšak. Pri oživljanju sta jima sicer pomagala še dva policista.

Z izvijačem je razbil steklo, z grožnjami je začel pri Drami.

V nahrbtniku več predmetov

Policisti zaenkrat dogodek obravnavajo kot kaznivo dejanje ugrabitve, osumljenec pa je bil že večkrat obravnavan za kazniva dejanja z elementi nasilja. Je iz Kranja, kjer je imel tudi stalno prebivališče. Med njegovimi kaznivimi dejanji so tudi nasilje v družini, poškodovanje tujih stvari in upiranje uradnim osebam. Večkrat je bil tudi hospitaliziran.

Po Belšakovih besedah je deloval zmedeno, nerazsodno, "kar bi lahko bila posledica uporabe kakšnih substanc", a tega pred končano obdukcijo ne morejo potrditi.

Direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat se je vozniku zahvalil za prisebnost. "Tudi ko je prevozil rdečo luč, je to storil kontrolirano. Miril je tudi osumljenca," je dejal. Policijski patrulji je, po tem ko je prevozil rdečo luč, signaliziral z lučmi in rokami. Po Belšakovi oceni se je to zgodili v križišču Aškerčeve in Slovenske ceste oziroma "eno križišče naprej". Voznik se sicer počuti dobro, danes in čez teden je prost, v javnosti se ne želi izpostavljati. 

V ljubljanskem kliničnem centru (UKC) so na Twitterju potrdili, da je 21.05 dispečerski center prejel klic policije. Odzvali so se reševalci UKC in zdravnik splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana. "Ob prihodu na kraj so prevzeli postopke oživljanja, ki so jih vršili policisti. Po 45 minutah neuspešnega oživljanja je bila oseba razglašena za mrtvo," so navedli.

Po Belšakovih besedah je o vzrokih za smrt še prezgodaj govoriti, je pa bila odrejena sodna obdukcija. Uporabo razpršilca ne povezujejo s smrtjo osumljenca. Informacij o tem, kakšen razpršilec so policisti uporabili, danes še ni imel, zagotovil pa je, da doslej niso beležili smrtnih primerov po uporabi takšnih prisilnih sredstev.

Razkril je tudi, da so v njegovem nahrbtniku našli več predmetov, ki so jih poslali v analizo.

Grozil tudi eno uro prej

24ur.com poroča, da je ugrabitelj eno uro pred incidentom grozil tudi na avtobusu, ki vozi na relaciji Ljubljana-Bled. Voznik je avtobus ustavil v Tivoliju in poklical policijo, osumljenec pa je izstopil.

V Kranju sejal strah

Policisti so potrdili, da gre za istega moškega, ki je 3. septembra lani ustrahoval Kranj. V objekt kranjske izpostave Ajpesa je vstopil z nahrbtnikom in grozil ter se nato zaprl v enega od prostorov. Policija je zaradi varnosti izpraznila stavbo in sosednje objekte. Po približno dveh urah se je moški sam predal policijski pogajalki in policistom specialne enote. V dogodku ni bil nihče poškodovan, v nahrbtniku pa niso bile najdene nevarne snovi.