gostilniški pretep

V ravsu mu je zdrobil ličnico, nos in čeljust

Lidija Markelj/Dolenjski list
7. 3. 2019, 20.30
Deli članek:

Na novomeškem okrožnem sodišču se je začelo sojenje 57-letnemu Štefanu Mitroviču z Verduna pri Stopičah zaradi kaznivega dejanja povzročitve posebno hude telesne poškodbe.

Lidija Markelj/Dolenjski list
Štefan Mitrovič je dejanje storil na pogojnem izpustu.

Triindvajsetega avgusta lani naj bi Štefan Mitrovič v baru Klanček v Črmošnjicah pri Stopičah v pretepu tako hudo telesno poškodoval 42-letnega Marka Potočarja iz Novega mesta, da je imel ta zdrobljeno ličnico, nos, čeljust, na čelu mu je zijala tricentimetrska rana, kup zdravstvenih posledic pa čuti še danes in je na bolniškem dopustu.

Štefan Mitrovič, ki so ga na sodišče pripeljali iz pripora v novomeškem zaporu, na predobravnavnem naroku krivde ni priznal in ni sprejel predloga tožilstva o osemletni zaporni kazni s preklicem pogojnega odpusta (dejanje je namreč storil v tem času) in podaljšanjem pripora.

PRETEP NAJ BI ZAČEL POTOČAR

Na sodišču je podrobno opisal dogajanje usodnega dne zvečer, ko se je v omenjenem baru ustavil na pijači. Povedal je, da sta za njim v lokal prišla Marko Potočar in Marko Novak – slednji naj bi ga besedno izzival in žalil, češ da so v lokalu sami starčki, a pretep naj bi začel Potočar, ko sta se rokovala in mu je ta s sovražnim glasom izrekel grde besede, on pa se je le branil. »Če izzivanja Novaka ne bi bilo, nikoli ne bi stopil do Potočarja. Udaril pa sem ga zato, ker je on mene prvi,« je pripovedoval obtoženec.

DVA UDARCA PRIZNAVA

Čeprav v obtožnici piše, da naj bi Potočarja najmanj štirikrat tako udaril v obraz, da je ta padel, je Mitrovič dejal, da za dva udarca ve, za tretjega ni prepričan. Je pa tudi sam v pretepu utrpel poškodbe v predelu reber, ko ga je z roko močno udaril Potočar, tako da zaradi tega ni mogel delati v gozdu.

Mitrovič, ki so ga policisti prijeli šele dober teden po pretepu in je nato pristal v priporu, je ponovil, da sta Potočar in Novak delovala skupaj in sta se spravila nanj. Če ga Novak ne bi izzival – ta je bil v času pretepa sicer zunaj, ko pa je prišel v lokal in skočil proti njemu, ga je odrinil, da je tudi ta padel na tla –, do spora ne bi prišlo. Mitrovič je zatrdil tudi, da je abstinent od alkohola – odkar je na pogojnem odpustu, pa vse do kritičnega dne ni pil, le zaradi težav s holesterolom zvečer popije mešanico kisa in šmarnice. Sicer so ga dvakrat res ustavili policisti in ni bil trezen. »A ustavili so me vsaj petdesetkrat, pa sem bil,« je zatrdil in dodal, da je usodnega dne po pomoti spil eno pivo.

»Če bi bila v lokalu kamera, bi bil že zdavnaj doma. Tako pa sem v priporu le zaradi svoje preteklosti,« je zaključil obtoženec, ki so ga kriminalisti pred tem dejanjem že obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj in nasilništva, obsojen naj bi bil tudi v Srbiji, ker je ustrelil svojo teto in poskušal umoriti še tri sorodnike.

Lidija Markelj/Dolenjski list
Marko Potočar se še vedno zdravi.

OBTOŽENI SE JIMA JE SMEHLJAL

Oškodovanec Marko Potočar je povedal, da je usodnega dne nekaj prenavljal v svojem lokalu na novomeški avtobusni postaji, ko se je pri njem oglasil Marko Novak, in odpeljala sta se v bar Klanček na pijačo. Šla sta do točilnega pulta, naročila in za bližnjo mizo opazila Mitroviča, ki se jima je nekaj nasmihal.

Novak se je začel prerekati. »Jaz sem ga miril, saj nisem hotel, da pride do prepira. To je vse, česar se spomnim. Do obtoženca nisem pristopil, ne vem, da bi on do mene, in ne spomnim se, da bi se rokovala. Spomnim se le, da sem slonel za šankom, potem pa sem se zbudil v novomeški bolnišnici,« je pripovedoval Potočar in poudaril, da se v življenju ni z nikomer tepel in da ne uporablja grdega besednjaka, kot pravi obtoženec.

VSAJ ŠE ENA OPERACIJA

Opisal je posledice hudih poškodb, ki jih je utrpel: lobanje, nosnih kosti, čeljusti, ličnic na obeh straneh, na desnem očesu je imel zdrobljeno kost očesne kotanje … Zdravljenje še traja, ima močne glavobole, vrtoglavice, izgubo spomina, nočne more, slab spanec, hodi k psihiatru in psihologu ter jemlje močne tablete proti glavobolu.