Groza na Pagu

Prve besede pošastnega Josipa: »Rad jih imam, a več dni nisem zatisnil oči«

S.R.
2. 3. 2019, 09.37
Posodobljeno: 2. 3. 2019, 13.21
Deli članek:

Rođak se bo domnevno branil z neprištevnostjo, po navedbah policistov naj bi tudi spregovoril.

Facebook
Rođak trdi, da ga je čez rop pahnila skorajšnja izselitev iz hiše.

»K***** sin, kaj si naredil!« je domnevno zakričala Katica Rođak, soproga pošastnega Josipa Rođaka, ki je s prvega nadstropja stanovanjske hiše na Pagu v četrtek zgodaj zjutraj zmetal svoje 8, 7 in 5 let stare hčerke ter komaj triletnega sina. Hrvaški časnik Večernji list je včeraj zvečer poročal, da Rođak v policijskem pridržanju vendarle ni vseskozi molčal. Kot je znano, se je po brutalnem dejanju policiji predal sam, pri tem med odhodom iz hiše okrvavljenim telescem na dvorišču naj ne bi namenil niti pogleda. Le sedel je v avtomobil in se odpeljal na policijsko postajo. Kot smo že poročali, so ga policisti včeraj nato prepeljali pred preiskovalnega sodnika v Zadar, ki je zanj odredil 30-dnevni pripor. Med zaslišanjem, ki ga je opravil brez odvetnika, je molčal. Njegova obramba bo domnevno temeljila na tem, da je kaznivo dejanje storil v stanju neprištevnosti ali bistveno zmanjšane prištevnosti. 

Preiskovalci močno dvomijo, da bi lahko bil dovolj močan motiv za ta pošasten zločin to, da bi se morala družina iz hiše, v kateri so živeli kot podnajemniki, v kratkem izseliti, saj jo je 85-letni lastnik Bernard Maričević, ki mu je nedavno umrla soproga, domnevno želel predati vnukom. A tako naj bi šokiranim policistom v četrtek dejal Rođak, poroča Večernji list. »Zelo imam rad te otroke. Zanje od nekdaj skrbim in jim dajem hrano na mizo. Vsem sem celo kupil mobilne telefone, na katerih nenehno igrajo igre. Ko so mi povedali, da se bomo morali z otroki kmalu izseliti iz hiše, me je močno prizadelo, razmišljal sem lahko le o tem, več dni nisem zatisnil oči. Pravzaprav sploh nisem spal. Ne vem, kaj se mi je zgodilo in zakaj sem to naredil,« so bile po poročanju časnika Rođakove besede policistom. Skorajšnja izselitev iz hiše naj bi sicer bila resnična, kar je potrdila tudi ena od sosed, ki je dejala, da naj bi se lastnik kmalu preselil v dom starostnikov, njegovi potomci pa naj bi Rođaka že obvestili, da bo hiša prišla v njihovo last. Rođaku grozi od 15 do 40 let zapora, ker gre z več dolgotrajnih kazni skupaj (štirje poskusi umor), pa se ta po navedbah preiskovalnega sodnika Hrvoja Viskovića lahko poveča celo na 50 let. Hrvaško državno tožilstvo je sicer danes tudi uradno sporočilo, da Okrožno državno tožilstvo v Zadru Rođaka obravnava za štirikratni posku umora. Pristojni organi sicer preiskujejo tudi delo oziroma (ne)ukrepanje socialnih služb.

Po zadnjih informacijah o zdravstvenem stanju otrok je osemletnica danes uspešno prestala novo operacijo, medtem ko je stanje sedemletnice, ki v umetni komi leži v bolnišnici v Zagrebu, stabilno, a je njeno življenje še vedno ogroženo. Najmlajša otroka sta jo odnesla z lažjimi poškodbami. Tiskovni predstavnik sodišča v Zadru Denis Klarendić je po poročanju STA danes potrdil navedbe hrvaških medijev, da sta bila oba starša otrok septembra 2017 nepravnomočno obsojena na enoletno pogojno kazen s triletno preizkusno dobo zaradi zanemarjanja otrok. Ker se na odločitev nista pritožila, je novembra 2017 postala pravnomočna.