Drama med usmrtitvijo

VIDEO: Srce je imel »polno škorpijonov,« zdaj je za vedno odšel

S.R.
2. 3. 2019, 08.23
Posodobljeno: 2. 3. 2019, 10.14
Deli članek:

Med usmrtitvijo trojnega morilca v ameriški zvezni državi Teksas je prišlo do izgredov, zaradi česar so morali posredovati policisti.

Texas Dept of Criminal Justice
Billie Wayne Coble

Policisti so v teksaškem zaporu Huntsville severno od Houstona aretirali sina in vnuka trojnega morilca. 70-letni Billie Wayne Coble, veteran vietnamske vojne, je pred 30 leti umoril Roberta in Zeldo Vicha, starše svoje takratne soproge Karen Vicha, ter njenega brata Bobbyja. Že pred tem krvavim dejanjem je, domnevno obupan zaradi neizbežne ločitve, Karen ugrabil. Proti plačilu varščine so ga izpustili na prostost, le devet dni pozneje pa je umoril njeno družino. Tožilec je Coblea takrat opisal kot človeka, ki ima »srce polno škorpijonov.« 

Walker County Jail
Vnuk Dalton in sin Gordon Wayne.

Billie je bil obsojen na smrtno kazen, ki jo je dočakal ta četrtek. Bil je najstarejši zapornik, ki so ga v Teksasu usmrtili po letu 1982, ko so znova uvedli smrtno kazen. Čakala ga je smrtonosna injekcija, a vse ni šlo po načrtih, saj je med usmrtitvijo izbruhnilo nasilje. Izvršitvi smrtne kazni je namreč prisostvovala njegova zdajšnja družina, ki je poskrbela za svojevrstno predstavo. Sin Gordon Wayne in vnuk Dalton sta ob prizoru umirajočega očeta povsem pobesnela, nato je izbruhnilo nasilje. Sprva so padale kletvice, nato so zapele pesti in celo brce, ki so jih bili deležni drugi prisotni. Posredovala je policija, a sta se odločila, da ne gresta brez boja. Policisti so ju vendarle obvladali in olisičili. 

Oba sta obtožena upiranja aretaciji in kršitve javnega reda in miru, a sta proti plačilu 1000 dolarjev varščine že na prostosti. V izgredu je domnevno sodelovala tudi soproga usmrčenega, a jo je odnesla brez kazni.