Alkohol za volanom

FOTO: Eden trčil v nosečnico, dva zletela s ceste in ostala ukleščena

S.R.
17. 12. 2018, 10.44
Posodobljeno: 17. 12. 2018, 10.49
Deli članek:

Na Gorenjskem je konec tedna tekel alkohol, posledično pa je ječala pločevina.

PU Kranj
V vozilu sta ostali ukleščeni dve osebi.

Gorenjski policisti imajo za seboj pester konec tedna. V petek zvečer je denimo voznik pod vplivom alkohola prometno nesrečo povzročil na gorenjski avtocesti pri Brniku. Z avtomobilom je prebil varovalno ograjo in zletel pod cesto, pri čemer sta voznik in sopotnik ostala ukleščena v vozilu. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,71 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, policisti so zato zoper voznika sprožili predkazenski postopek zaradi povzročitve nesreče s telesnimi poškodbami pod vplivom alkohola. Udeleženca sta utrpela lahke telesne poškodbe, sporočajo iz PU Kranj.

To še zdaleč ni bilo vse. Konec tedna sta na Gorenjskem prometni nesreči, v katerih je na srečo nastala le materialna škoda, povzročila še dva druga voznika. Na območju Škofje Loke je voznik zaradi neprilagojene hitrosti in visoke stopnje alkohola v krvi - napihal je kar 0,90 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka - trčil v nosečo voznico drugega vozila, v Kranju pa je voznik na parkirišču trčil v drugo vozilo in s kraja pobegnil. Policisti so ga izsledili in zoper njega odredili strokovni pregled. 

PU Kranj
Trd pristanek pri Brniku.

Pestro je bilo tudi na Jesenicah, kjer so policisti obravnavali primer voznice, ki se je pred njimi nepravilno vključila na cesto in potem zapeljala še skozi rumeno luč na semaforju. Kaj je razkril preizkus alkoholiziranosti? 0,58 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Jeseniški policisti so ustavili tudi voznika, ki je napihal 0,81 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Tega so pridržali.

Kot opozarjajo pri PU Kranj, je "verjetnost, da se voznik z več kot 0,5 promila alkohola smrtno ponesreči ali hudo poškoduje, štirikrat večja kot pri treznemu vozniku, možnost udeležbe v prometni nesreči pri enem promilu (0,48 mg/l) alkohola pa je večja že za kar 25-krat. To ni samo statistika. To je realnost! Vozite trezni!"