Če bo megla, bo mraz

Bel božič? Ni razloga za obup, še dobro da bo vsaj suho!

S.R.
17. 12. 2018, 10.00
Posodobljeno: 17. 12. 2018, 10.08
Deli članek:

Nič ne kaže, da bi nas lahko do božiča razveselila omembe vredna pošiljka snežink. Obsojeni smo na turoben pogled skozi okno.

Profimedia
Snežne zanesenjake čaka razočaranje.

Slovenci smo ta konec tedna, ko je Balkan obiskal sredozemski ciklon, ostali na suhem. Ta je konec tedna Bosno in Hercegovino, Srbijo ter dele Hrvaške obdaril z obilnim sneženje. Ponekod je »odložil« tudi več kot pol metra snega. Da Slovenije ni dosegel, dokazuje že število snežakov, ki jih je mogoče zapaziti s pogledom skozi okno. Še več, temperature se znajo v naslednjih dneh celo nekoliko povišati. Če ne prej, pa zagotovo proti koncu tedna, pri čemer bo precej odvisno od tega, ali se bo po nižinah zadrževala megla, je pojasnil dežurni meteorolog pri Agenciji RS za okolje (Arso). Če bo torej po nižinah večino dneva vztrajala megla, bodo vztrajale tudi nizke temperature, če pa se bo zjasnilo, pa lahko pričakujemo kakšno stopinjo več. S to dilemo se ne bodo ukvarjali v višjih legah, kjer bo zagotovo nekoliko topleje. 

Arso
Temperature jutri zjutraj.

Danes bo sicer večinoma suho, čez dan pa se bo s severa počasi jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 2, na Primorskem do 8 stopinj Celzija, so zapisali pri agenciji Arso, kjer so dodali, da bo pretežno jasno tudi jutri, po nekaterih nižinah v notranjosti pa da se bo večji del dneva zadrževala megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -1, ob morju okoli 2, najvišje dnevne od -1 do 4, na Primorskem do 9 stopinj Celzija. 

Prve in v bližnji prihodnosti bržkone tudi zadnje padavine lahko pričakujemo v četrtek. Sprva večinoma v zahodni polovici Slovenije, popoldne pa tudi drugod. Sneg ali dež? Najverjetneje nekaj vmes, precej bo tudi odvisno od tega, kakšne volje bo takrat megla. A si kakšne večje drame ne gre obetati, morebiten sneg bo kaj hitro odnesla rahla otoplitev za konec tedna, so pojasnili pri agenciji Arso. »Glavni globalni meteorološki modeli nakazujejo otoplitev v času pred božičem, zato so možnosti za snežno odejo po nižinah na božični dan vse manjše,« pa so na facebooku zapisali zanesenjaki s spletišča Neurje.si.

Sicer pa ni razloga za obup, še dobro da bo vsaj suho! Tisti, ki imate uhlje in misli vsaj nekoliko dovzetne za ljudske pregovore, ste zagotovo slišali rek, da »dež in veter pred božičem, koplje jamo rad mrličem.«

Arso
Temperature jutri popoldne.