Kakšne so cene

Trgovina s steroidi v Sloveniji je v razcvetu

Mirko Vorkapić
27. 10. 2018, 20.02
Posodobljeno: 27. 10. 2018, 20.15
Deli članek:

Finančna uprava je letos zasegla že 15.999 tablet in 300 ampul, povezanih z nezakonitim vnosom ali uvozom zdravil in prepovedanih snovi v športu.

Profimedia
Izvedeli smo, kakšne so cene na črnem trgu za nekatere izdelke.

Seznam prepovedanih snovi v športu je obsežen in z vsakim dnem daljši. Tako profesionalni kot rekreativni športniki se poslužujejo priljubljenih bližnjic do uspeha. Ker je večina substanc in proizvodov pri nas prepovedanih, jih posamezniki in organizirane združbe tihotapijo iz drugih držav. Po navadi gre za države, v katerih te snovi niso prepovedane. Črni uvoz tako v Slovenijo prihaja predvsem iz Srbije, Bosne in Hercegovine ter Pakistana, Bangladeša in Kitajske.

Učinkovitost pristojnih organov pri preprečevanju trgovine z nedovoljenimi snovmi v šport je, kot kaže, precej nizka. Povprečni porabnik prepovedanih snovi, gre predvsem za različne vrste steroidov, v enem ciklu odšteje od 100 do 250 evrov.

Furs je v začetku meseca sodeloval v enotedenski operaciji Pangea XI, ki jo je vodil Interpol, vendar v Sloveniji ob nadzoru poštnih pošiljk in pošiljk hitre pošte niso zasegli ponarejenih zdravil ali medicinskih pripomočkov.

Največja uspeha

So pa bili letos uspešnejši avgusta, ko so zasegli večje količine prepovedanih snovi. Uslužbenci mobilnega oddelka Finančnega urada Murska Sobota so na počivališču Pince v avtomobili z moldavskimi registrskimi oznakami odkrili 360 tablet strombaforta, ki vsebujejo učinkovino stanazolol, uvrščeno na seznam nedovoljenih snovi v športu kot anabolični androgeni steroid. Dva tedna pozneje so uslužbenci mobilnega oddelka Ljubljana na cestninski postaji Lukovica za pregled izločili avtobus iz Moldavije. Najprej so s psičko iskali tobak in tobačne izdelke, vendar jih niso našli, nato so pregledali notranjost avtobusa in odkrili kartonsko škatlo z večjo količino prepovedanih snovi v športu. Šlo je za 1200 tablet anapolona in stromabforta ter 300 ampul parabolana, sustameda in testosterona e.

Zelo majhne količine

Na prvi vtis se zasežene količine zdijo velike, vendar ni tako. Učinkovitost pristojnih organov pri preprečevanju trgovine z nedovoljenimi snovmi v šport je, kot kaže, precej nizka. Izvedeli smo, kakšne so cene na črnem trgu za nekatere izdelke. Ampulo testosterona depo, ki naj bi bil najbolj razširjen med uporabniki v Sloveniji, je v BiH mogoče kupiti za slaba dva evra. Na slovenskem črnem trgu se nato prodaja po pet evrov. Športniki porabijo približno tri ampule na teden oziroma 15 na mesec. Ta steroid uporabljajo v kombinaciji z drugimi, denimo z vinstrolom, ki daje moč in »reže« maščobe. Kura vinstrola, ki vsebuje 100 tablet, stane okvirno 45 evrov. Tako povprečni porabnik prepovedanih snovi, gre predvsem za različne vrste steroidov, v enem ciklu odšteje od 100 do 250 evrov. To pomeni, da so zasežene količine bolj ali manj namenjene osebni uporabi. Izvedeli smo tudi, da se večji tihotapci steroidov pogovarjajo o tonah, in ne o nekaj sto tabletah. Črni trg je sicer preplavljen s ponaredki, ki zgolj posnemajo teksturo steroida, v resnici pa gre za destilirano vodo z nekaj dodanega olja. 

Najbolj priljubljene substance pri nas:

Winstrol
Postal je popularen leta 1988, ko je Ben Johnson na olimpijskih igrah v Seulu tekel rekordnih 9,79 sekunde na 100 metrov. Seveda so v njegovem urinu odkrili prisotnost stanozolola, ki ga je treba vbrizgavati vsak dan. Uporabniki okrepijo moč in eksplozivnost, manj pa mišično maso. Cena za 100 tablet znaša 45 evrov.

Depo
Gre za dolgotrajno verzijo starševskega hormona testosterona s povezanim cipionatnim estrom, ki odloži njegovo sproščanje v telo. Vrh je dosežen v enem do dveh dneh po vbrizganju, testosteron pa je nato v slabih dveh tednih enakomerno sproščen in popolnoma razrešen po približno treh tednih. Cena ampule pri nas je pet evrov, v obsegu enega cikla pa uporabnik vbrizga 45 ampul.

Rastni hormon
Rastni hormon (HGH) je ključni hormon, ki ga izloča hipofiza. Vpliva na to, kako telo raste, se obnavlja in porablja maščobo. Z njegovo uporabo se zmanjšajo količine maščob v telesu, odebeli se koža, povečata pa se tudi gostota kosti in mišična masa. Zaradi njegovih učinkov mu nekateri tudi pravijo »vrelec mladost«, saj naj bi pomlajeval uporabnike. HGH je sicer dostopen samo v zdravstvenih ustanovah, vendar se »po naključju« rad znajde tudi med nediagnosticiranimi uporabniki. V enem pakiranju je 90 enot, za kar se »na ulici« odšteje 500 evrov. Tako gre za enega najdražjih steroidov.

Clenbuterol
»Klen« je hidroklorid, ki se uporabljal za zdravljenje dihalnih motenj, kot je astma. Poleg tega pomaga pri topljenju maščob in hujšanju, kar ga dela priljubljenega pri mnogih uporabnikih anabolnih steroidov, kot so privrženci bodibildinga in drugi profesionalni športniki. Clenbuterol je zaslovel letos spomladi, ko je na dopinškem testu zaradi prisotnosti substance v urinu padel prvak srednje kategorije v boksu Saul Canelo Alvarez.

Propionat
Testosteron propionat deluje veliko hitreje od drugih testosteronskih estrov, kot je cipionat ali enantat, in zahteva veliko pogostejši čas odmerjanja, da se ohrani stabilna koncentracija v krvi. Propionat omogoča manjše zadrževanje vode in vsebuje več testosteronov. Cena »košarice« propionata je 10 evrov.

Anadrol
Gre za najmočnejši oralni steroid. Z njegovo uporabo se v zelo kratkem času dramatično povečata moč in mišična masa. Poveča tudi količino rdečih krvnih celic in dobavo krvi. Mišicam je omogočena večja absorpcija kisika, povečana vzdržljivost in sposobnost regeneracije.