Želijo iz EU, denar pa jim ne smrdi

Macron "snel rokavice", napadel nacionaliste in Orbana: "Nore glave, lažete svojemu narodu"

T.L.
27. 10. 2018, 20.35
Posodobljeno: 27. 10. 2018, 22.18
Deli članek:

Francoski šarm je francoski predsednik tokrat pustil doma in je na Slovaškem jezno obračunal s tistimi, ki pozivajo k izstopu iz EU, hkrati pa se financirajo iz njenega denarja.

Profimedia
Emmanuel Macron

Francoski predsednik Emmanuel Macron je med obiskom na Slovaškem umirjene in diplomatske besede zamenjal za oster napad na madžarsko in poljsko državno vodstvo in jih javno označil za "nore glave", ki da s svojimi protievropskimi stališči "lažejo svojemu narodu". 

"Nekateri voditelji na Madžarskem in na Poljskem so se preigravali z nesprejemljivo idejo. Ko jih slišim, da primerjajo Bruselj z nekdanjo Moskvo (iz časa Sovjetske zveze), je to noro in nesprejemljivo. Lažejo svojemu narodu," je vzklinil v govoru, ki je potekal v angleškem jeziku.

"Ko vidim velike plakate, na katerih piše 'zaustavimo Bruselj', se vprašam, kaj to delajo! Želijo zaustaviti Bruselj in njegove strukturne fonde? Kar dajte, izvolite! Kako živijo? Kako živi (stranka madžarskega predsednika Viktorja Orbana) Fidesz, kdo ga financira? Kdo jih plačuje? Kdo jim omogoča kariero? Evropski strukturni fondi!"  

"Nore glave"

"Kaj delajo te vodje, te nore glave, ki lažejo svojemu narodu?" se je vprašal. "Nacionalisti so se okrepili, zmagali so v nekaterih evropskih državah," je dodal Macron. 

O vzponu nacionalizma je Macron govoril že na tiskovni konferenci s slovaškim premierom Petrom Pellegrinijem. Spomnil je, da je na evropskih volitvah nazadnje zmagala v Franciji stranka Le Penove. 

"Nad tem se nihče ne zgraža! Kdo je bil v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji? Nacionalna fronta proti meni. Torej, nacionalisti so tu," je poudaril na tiskovni konferenci.

"Okrepili so se, ker se jih obsoja le moralno, brez želje, da se jih premaga z dajanjem odgoorm. Želijo uničiti Evropo, ampak vprašajte nacionaliste, kakšne rešitve ponujajo skupaj," je še nadaljeval jezni Macron.