V sinagogi

Osem mrtvih: "Vsi Judje morajo umreti", je kričal in streljal

T.L.
27. 10. 2018, 17.22
Posodobljeno: 27. 10. 2018, 18.34
Deli članek:

Moški je bil oborožen do zob, število ranjenih je še neznano.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V sinagogo kongregacije Tree of Life v ameriškem mestu Pittsburgh v Pennsilvaniji je vstopil oboroženi moški in začel streljati, pod streli pa naj bi padlo več žrtev, je sporočila policija.

Prva poročila s kraja dogodka so bila nejasna o številu žrtev, kasneje pa je lokalna CBS poročala, da je umrlo osem ljudi, več pa jih je ranjenih.  Viri, blizu policije, so povedali novinarju, da naj bi moški vkorakal v sinagogu in vpil "vsi Judje morajo umreti" in začel streljati. Napadalec je ustrelil tudi tri policiste, njihovo stanje pa ni jasno. Prav tako ni jasno, koliko je ranjenih ljudi in kakšno je njihovo zdravstveno stanje.

Moški, mediji ga opisujejo kot belca z brado, ki je bil močno oborožen, se je kasneje policistom predal. Oborožen je bil z AR-15, pištolo glock, na gležnju je imel pripeto še dodatno orožje in okoli pasu privezano pištolo.  

Poziv policije, naj lokalni prebivalci ne zapuščajo domov, še velja. Policija še vedno preverja, ali obstaja v sinagogi še kakšna nevarnost.. 

Dogodek se je zgodil ob 10. uri po lokalnem času. Strelec je napadel v času, ko je v sinagogi potekal obred. 

Preko twitterja se je oglasil predsednik Donald Trump, ki je med drugim zapisal, da spremlja situacijo. Sinagoga se nahaja v soseski Squirrel Hill, kjer živi pretežno judovska skupnost.