Potopljena plovila

FOTO: "Sramota iz Seče" po 15 letih vendarle odstranjena?

T.L./STA
27. 10. 2018, 19.00
Posodobljeno: 27. 10. 2018, 19.37
Deli članek:

Mineva 15 let, odkar je država obljubila odstranitev plovil, ki kazijo podobo kanala, pa se do danes ni še nič zgodilo, zaradi česar se je Leben v imenu države opravičil lokalni skupnosti.

STA
V drugi fazi naj bi nadaljevali z inšpekcijskimi postopki nad mirujočimi plovili, torej tistimi, ki niso v uporabi, v tretji fazi pa nad vsemi plovili, ki vplujejo in izplujejo iz kanala.

Okoljsko ministrstvo bo v Jernejevem kanalu do konca januarja na lastne stroške odstranilo 25 potopljenih plovil, je danes ob obisku kanala napovedal minister Jure Leben. V drugi fazi bodo sledili inšpekcijski postopki nad mirujočimi plovili, minister pa računa, da bo do prihodnjega poletja na tem območju že viden napredek.

Minister za okolje in prostor Jure Leben je v izjavi medijem ob ogledu Jernejevega kanala najprej spomnil, da mineva 15 let, odkar je država obljubila odstranitev plovil, ki kazijo podobo kanala, pa se do danes ni še nič zgodilo, zaradi česar se je v imenu države opravičil lokalni skupnosti.

STA
Jure Leban

Ob tem je napovedal tudi konkretne sanacijske ukrepe. Tako bodo do konca januarja na lastne stroške odstranili 25 potopljenih plovil. Za tiste, za katere so znani lastniki, bodo stroške terjali nazaj, za ostale pa bo stroške krilo ministrstvo.

Direktor direkcije za vode Tomaž Prohinar je pojasnil, da bo direkcija v začetku novembra objavila javno naznanilo lastnikom, da do konca decembra odstranijo omenjena plovila. V novembru bodo sicer opravili še cenitev in natančen popis teh plovil, da bi se izognili morebitnim kasnejšim odškodninskim zahtevkom. Samo odstranitev plovil pa bodo zaupali izvajalcu javne službe čiščenja celinskih voda, vodogospodarstvenemu podjetju Drava Ptuj.

Kot je še poudaril Leben, se moramo kot država "aktivno odzivati na probleme, kot so tukaj za mano, ker to vpliva na samo naravno okolje, v tem primeru Jernejevega kanala, in, kot je recimo primer Nature 2000, si ne smemo dovoliti, da tako stanje imamo".

STA
Minister sicer pri iskanju rešitev za Jernejev kanal računa tudi na pomoč lokalne skupnosti.

Minister je tudi napovedal, da bodo v drugi fazi nadaljevali z inšpekcijskimi postopki nad mirujočimi plovili, torej tistimi, ki niso v uporabi, v tretji fazi pa nad vsemi plovili, ki vplujejo in izplujejo iz kanala.

Prohinar je dodal, da bodo v prihodnosti tako dali poziv za odstranitev vseh privezanih plovil, da bi Jernejev kanal lahko očistili in ustrezno uredili.

Na vprašanje, kdaj je moč pričakovati konkretne spremembe na tem območju, pa je Leben dejal, da računa, da bo do prihodnjega poletja že viden napredek.

Minister sicer pri iskanju rešitev za Jernejev kanal računa tudi na pomoč lokalne skupnosti s ciljem, "da bi ta kanal uredili, da bi ga uredili prijazno turistom in da bi od njega kaj več imeli kot pa sedaj, ko imamo ilegalno marino".