Nič ga ne bo ustavilo

Ne more verjeti, da bo odgovarjal za to, ker pomagam bolnim, tudi otrokom

Gabrijel Toplak
17. 10. 2018, 21.30
Deli članek:

Mariborčana Sanjin Jašar in Tomaž Zagoršek sta znova sedla na zatožno klop.

Gabrijel Toplak
Jašar za soobtoženega Zagorška, ki so ga ovadili, ker so v klubu Supernova zasegli ventilator, na katerem je bilo njegovo ime, pravi, da ga je zgolj prosil, ali mu naroči ventilator.

Zagovornika legalizacije konoplje Sanjin Jašar in Tomaž Zagoršek sta ponovno sedla na zatožno klop sodišča, saj jima je Višje sodišče v Mariboru razveljavilo izrečeno oprostilno sodbo. Tožilstvo ju bremeni pridelave in razpečevanja prepovedanih substanc, kar Zagoršek odločno zanika, medtem ko se Jašar brani, da je konopljo prideloval in nabavljal za kuhanje konopljine smole, s katero je pomagal bolnikom. Je pa na sodišču spet priznal, da s tem nadaljuje in ga niti morebitna obsodilna sodba ne bo ustavila.

Iskal je »delavce«

Policisti so že v začetku leta 2016 začeli predkazenski postopek zoper oba obdolžena, saj so v hišni preiskavi v prostorih nekdanjega kluba Supernova v Kulturnem centru Pekarna, ki ga je uporabljal Jašar, zasegli 44 sadik konoplje, po šest kilogramov posušenih delcev te rastline in konopljine smole ter 700 mililitrov kreme s THC. In četudi naj bi policiste na prepovedane substance v tem klubu opozoril anonimnež, so tovrstno posedovanje odkrili kriminalisti tudi s pomočjo Jašarjevih zapisov na facebooku. Še pred hišno preiskavo je namreč objavil oglas, da išče prostovoljce oziroma aktiviste za pomoč bolnikom, pa tudi »pralce« marihuane, asistenta za bolnike in kurirja, ki bi pri preprodajalcih nabavljal po kilogram »trave«.

Gabrijel Toplak
V nekdanjem klubu Supernova so zasegli konopljo in posušene delce te rastline, konopljino smolo in kremo s THC.

Apel porotnikom

Jašar, ki je zapis na družbenem omrežju sicer objavil že pred leti, je tokrat ponovno apeliral na sodni senat, ki mu predseduje Danila Dobčnik Šošterič in je oba v preteklosti že oprostil. »Svet je res krut in nepravičen. Priznam, nisem pričakoval, da bom odgovarjal za to, ker pomagam bolnim, med katerimi so tudi otroci. Tem ne morem odkloniti pomoči, medtem ko odraslim še nekako lahko,« je pojasnil Jašar. V ponovljenem sojenju bo sodnica od skupaj več kot dvajsetih prič ponovno zaslišala tri. Sodišče bo tudi poskušalo pridobiti medicinsko dokumentacijo, ki po navedbah prič dokazuje, da se je izboljšalo njihovo zdravje zaradi uživanja konopljine smole.