Tragedija

VIDEO: Panika in kaos: objavljeni pretresljivi posnetki ob napadu na šoli

T.L.
17. 10. 2018, 21.40
Posodobljeno: 17. 10. 2018, 22.09
Deli članek:

Objavljeni posnetki dijakov v srednji šoli so pretresljivi. Ogled posnetkov ni primeren za občutljive.

Profimedia
Več deset ljudi je še v kritičnem stanju.

Današnji dan se je na politehnični srednji šoli na ukrajinskem polotoku Krim začel povsem običajno in nihče ni pričakoval, da se bo zgodila nepojemljiva tragedija, v kateri je umrlo 19 ljudi, več deset pa jih je bilo ranjenih.

Ruski preiskovalci so sporočili, da so bili za umrle usodni streli in ne eksplozija, o kateri so najprej poročali v šoli ujeti dijaki.

Prvotne informacije o dogajanju na šoli so bile nasprotujoče, med dijaki sta vladala kaos in panika. Tako so sprva, čeprav je napad zagrešil 18-letni Vladislav Rosljakov, očividci kaotičnega dogajanja sprva poročali o več strelcih. Kar se je izkazalo za neresnično. Truplo napadalca so našli v knjižnici, ob njem pa so našli še eno eksplozivno napravo. 

Ena od prič je na družbenih medijih zapisala: "Slišati je bilo eksplozijo in nato strele ... začeli smo skakati skozi okna ... trupla otrok so ležala vsepovsod."

Na družbenih omrežjih so objavljeni posnetki, na katerih je slišati strele in ob tem začudena vprašanja ljudi, češ, kaj se dogaja. "Kaj za vraga se dogaja! Kaj za vraga se dogaja," je slišati na posnetku. Dijaki so se nato pogovarjali, ali naj odidejo v šolo ali raje zbežijo in poskrbijo za svojo varnost.  

Anastasia, 15-letna dijakinja, je povedala, da je bila na stranišču v prtličju s prijatelji, ko je slišala eksplozijo.  nazorno je opisala dogajanje za štirimi stenami šole: "Stopila sem ven, bilo je polno dima in prahu. Nič mi ni bilo jasno, od poka sem oglušela. Vsi so začeli teči. Nisem vedela, kaj naj naredim. Nato so nam ukazali, naj zapustimo zgradbo skozi prostore gimnazije. Vsi so tekli tja ... Videla sem dekle, ki je ležalo tam. Videla sem otroka, ki so mu pomagali hoditi, ker tega ni zmogel sam. Stene so bile krvave. Potem so vsi začeli plezati čez ogrado in še vedno smo slišali eksplozije. Vse nas je bilo strah, ljudje so jokali."

Profimedia
Šok in žalost prevevata učence šole.