Dosjeji SFRJ

Kdo je bil skrivnostni dvojnik maršala Tita?

Mirko Vorkapić
17. 10. 2018, 20.15
Deli članek:

Kako je možno, da ime narodnega heroja ni zapisano v enciklopedijah in zbornikih? Za temi vprašanji stojijo strogo varovane skrivnosti bivše države.

Profimedia
Na Brionih je Tito okrcal liberalno krilo slovenske partije in zahteval umiritev razmer.

General Jovo Popović je umrl leta 2001, do današnjega dne pa ostaja ena od zagonetnih osebnosti prejšnjega sistema. Jovo Popović je bil vojni in policijski obveščevalec ter varnostnik, o katerem je šele po njegovi smrti na dan prišlo več nenavadnih podatkov. Kot v knjigi Črnogorski klan piše Marko Lopušina, je bil Popović inovator vohunskih metod in antidiverzantskih usposabljanj, sistema varnosti na javnih prireditvah, in kar je najbolj zanimivo, Titov zvesti čuvar in celo dvojnik!

Kaviar komunist

Popović je še kot zelo mlad na začetku druge svetovne vojne odšel v partizane. Ko je bilo maja 1945 druge velike vojne konec, je že nosil čin oficirja Ozne in so ga kot perspektiven kader poslali na dodatno izobraževanje v Sovjetsko zvezo. V Jugoslavijo se je vrnil kot strokovnjak za protiterorizem in eksplozive. Naslednjih nekaj let se ukvarjal z odstranjevanjem neeksplodiranih min. Kot pravijo nekateri, je Popović takrat veliko zaslužil, saj je država plačevala za deaktivacijo eksplozivnih naprav. Denar je vložil v dograditev svoje razkošne vile na Dedinjah in hiše v Krašićih. Toda 1962 so se za bogate komuniste stvari močno zakomplicirale, ko je Tito obsodil razkošno življenje nekaterih posameznikov. Popović, ki je bil takrat polkovnik kontraobveščevalne službe, je zaradi svojega življenjskega sloga padel pod drobnogled Udbe. Njen prvi mož Aleksandar Ranković ga je dal aretirati zaradi suma nezakonito pridobljenega premoženja. Toda Popoviću se je zaradi pretresov v samem državnem vrhu nasmehnila sreča.

arhiv
Jovo Popović je bil skrivnostni Titov varnostnik in dvojnik jugoslovanskega voditelja.

Dvojnik čez glavni, maršal čez stranski vhod

Ker se je Tito odločil obračunati z Rankovićem in Udbo, je bil Popović, ki je čez noč postal »nedolžna žrtev tajne policije«, rešen zaporne kazni in izpuščen na prostost kot »pošten policijski kader«, piše Lopušina. Popović je postal direktor Inštituta za varnost, v sklopu Udbe. Inštitut naj bi bil država v državi z neomejenimi sredstvi, za katera nihče ni smel vprašati, kako se porabljajo. Nekateri viri celo pravijo, da sta se na inštitutu usposabljala tudi znana mednarodna terorista Abu Nidal in Ilich Ramirez alias Carlos Šakal. Toda Popović ni le sedel v pisarni in podpisoval ukazov. Veliko svojega dela je opravljal tudi na terenu, kjer je osebno skrbel za Titovo varnost. Bil je sestavni del maršalove predhodnice, ki je preverjala lokacije, na katerih se bo mudil predsednik. Še več, v nekaj primerih je odigral vlogo Titovega dvojnika. Tako se je v vlogi Josipa Broza pojavil leta 1968 pred demonstranti na Kosovu ter leta 1971 v New Yorku, ko je Tita znova poskušala likvidirati četniška emigracija. Takrat je lažni maršal stopil skozi glavni, Josip Broz pa skozi stranski vhod v hotel.

Wikipedia
Arkan je umrl 15. januarja leta 2000.

GADAFIJEV ČLOVEK

Zahvaljujoč dobremu osebnemu poznanstvu Popovića in libijskega voditelja Moamerja Gadafija je bilo številnim libijskim državljanom omogočeno šolanje na jugoslovanskih vojaških akademijah.

Povezave s podzemljem

Na začetku devetdesetih je vodja paravojaške formacije SPO in znani beograjski kriminalec Đorđe Božović Giška obtožil Popovića, da ima ta s srbskim podzemljem močno stkane vezi ter da si je nezakonito pridobil 20 milijonov dolarjev. V tem času je Popovićeva hčerka hodila z enim vidnejših članov podzemlja Rankom Rubežićem, ki je z orožjem oskrboval Arkana. Proti Jovi Popoviću in njegovemu sinu so leta 2001 sprožili preiskavo zaradi uvoza goriva brez plačevanja davkov. S tem naj bi državi povzročila za več kot milijon in pol evrov škode. Popović je medtem umrl in preiskava je bila zaustavljena.