Bizarno

FOTO: Bi za to stanovanje v Ljubljani plačevali 350 evrov na mesec?!

Mirko Vorkapić /B.K.
17. 10. 2018, 20.10
Posodobljeno: 17. 10. 2018, 22.45
Deli članek:

Da se v Sloveniji vse bolj napihuje nepremičninski balon, je lahko jasno vsakomur, ki išče novo stanovanje. Nekateri oglasi pa so zares neverjetni.

Nepremicnine.net
Zatrdili so, da bo lastnik zamenjal okna in renoviral streho.

Cene nepremičnin so v prvem četrtletju tega leta v povprečju zrasle za več kot 13 odstotkov, višajo pa se tudi najemnine, ki so ponekod zrasle tudi za 20 odstotkov. Zato ni nenavadno, da se na portalih za oddajo nepremičnin pojavljajo oglasi, ki bi jih še pred nekaj leti vsakdo označil za oderuške. Zadnji v vrsti so oglasi kranjske nepremičninske agencije Nepremičnina posredovanje, d. o. o., ki za 350 evrov najemnine posredujejo pri oddaji treh enosobnih stanovanj v ljubljanskih Mostah.

Za 36 kvadratnih metrov razvaline iščejo 350 evrov mesečno in varščino v višini dveh najemnin.

Katastrofalno stanje

Najemnina se morda ne sliši visoka, a je, ko v zakup vzamemo porazno stanje, v katerem so stanovanja. Najemnik bi namreč moral v prenovo vložiti kar zajeten kupček denarja, saj je pred vselitvijo treba prenoviti kopalnico in kuhinjo ter stene, vprašljiva pa je tudi varnost električne napeljave. A zgodbe še ni konec. Najemodajalec namreč zahteva varščino in to v višini dveh najemnin, čeprav ni jasno, kako bi lahko najemnik stanovanje zapustil v bolj uničenem stanju, kot bi ga dobil v roke.

Bizaren oglas

Gre za enosobno stanovanje s 36 kvadratnimi metri bivalne površine v stavbi, zgrajeni v času vladavine Franca Jožefa I. in leto dni pred smrtjo britanske kraljice Viktorije (1901). Najemodajalci v oglasu sicer ne omenjajo »zgodovinske vrednosti«, sta pa toliko bolj poudarjeni »dobra prometna infrastruktura« in lokacija nepremičnine. »Nahaja se na izredno praktični lokaciji, saj so v okolici tržnica, šola, železniška postaja, nakupovalna središča in bližina središča mesta.« In to še ni vse, najemnik, ki se lahko vseli v roku enega meseca, se lahko dogovori tudi za prijavo stalnega prebivališča. V oglasu, v katerem piše, da gre za ugoden najem, omenjajo tudi možnost kompenzacije in da sta na voljo še dve stanovanji (obe v podobnem stanju).

V agenciji priznavajo, da je stanovanje potrebno prenove, da pa so mogoče kompenzacije in dogovori. 

Saj ni res …

Seveda smo zadevo morali preveriti in poklicali telefonsko številko agencije. Po krajši bitki z zasedeno linijo in neodzivnostjo smo naposled le dobili gospoda Jana, ki nam je poskušal pojasniti ta fenomen. Čeprav stanovanju, po fotografijah sodeč, ne grozi nič drugega kot dokončno sesutje, je naš sogovornik povedal, da se varščina plača, da pa se je mogoče dogovoriti za dva meseca neplačila najemnine. Na vprašanje o stroških smo dobili zanimiv »praktičen« odgovor: »Strop se lahko uredi tako, da se da spodaj 'gips ploščo' in se stanovanje hitreje ogreje, stroški pa bodo zato nižji.« Na žalost v agenciji nimajo podatkov o tem, kakšni so stroški, niti ali bi se najemnina lahko znižala. Na obeh straneh telefonske linije smo se strinjali, da bomo o ponudbi še razmislili.