Nenavaden motiv

Na dan volitev se je nameraval razstreliti z 91-kilogramsko bombo

S.R.
11. 10. 2018, 08.54
Posodobljeno: 11. 10. 2018, 10.38
Deli članek:

V New Yorku so ujeli moškega, ki je doma za štirimi stenami izdelal 91-kilogramsko bombo. Z njo se je nameraval razstreliti na prihajajočih kongresnih volitvah.

Profimedia
Na dan volitev 6. novembra se je nameraval razstreliti v parku National Mall v samem središču Washingtona.

Ameriško tožilstvo je načrtovanja bombnega napada včeraj obtožilo 56-letnega Newyorčana Paula Rosenfelda, pri katerem so policisti v torek našli eksplozivno napravo. Obtožujejo ga, da jo je želel detonirati na dan volitev 6. novembra v parku National Mall v Washingtonu. Že naslednji dan so ga privedli na zvezno sodišče v New Yorku.

Rosenfeld je policistom priznal, da je prek spleta kupil črni smodnik, ga iz New Jerseya prepeljal v New York in v svoji kleti izdelal bombo. Priznal je tudi, da je že v preteklosti poskusno izdelal več manjših eksplozivnih naprav.

Vse zaradi "žreba"

Njegov zadnji izdelek, kar 91 kilogramov težko eksplozivno telo, so iz njegove kleti odstranili bombni tehniki Zveznega preiskovalnega urada FBI. Organe pregona je na Rosenfelda sicer opozorili zavedni posameznik, ki mu je nesojeni »bombaš« avgusta in septembra poslal več pisem in sporočil, v katerih je opisal svoje načrte. Ta so policistom razkrila tudi njegov motiv, jedro katerega je bilo ozaveščanje javnosti. Z napadom je po lastnih besedah želel opozoriti na politično ideologijo, imenovano »sorticija« (žreb), ki jo opiše kot »teorijo, ki zagovarja naključno izbiranje vladnih uradnikov.«

Obtožnica Rosenfeldu očita kaznivo dejanje nezakonite izdelave eksplozivne naprave ter kaznivo dejanje prejema in prenosa eksploziva med zveznimi državami. Za vsako posamezno kaznivo dejanje je zagrožena kazen desetih let zapora.

»Kot je navedeno v obtožnici, je Paul M. Rosenfeld načrtoval detonacijo večje eksplozivne naprave, s katero se je želel razstreliti in s tem pozornost javnosti pritegniti k svojim skrajnim političnim prepričanjem. Njegov domnevni načrt, če bi mu uspel, bi lahko terjal življenja naključnih mimoidočih in povzročil nepopisno uničenje,« je v izjavi za javnost zapisal tožilec Geoffrey S. Berman.