Krvavi obračun

Še o poskusu uboja kočevskega svetnika

S.S.
4. 9. 2018, 20.15
Deli članek:

Na okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje Martinu Brezarju, obtoženemu poskusa uboja kočevskega mestnega svetnika in bodibilderja Saša Petka.

Samo Strel
Obtoženi Martin Brezar.

Spomnimo: krvavi obračun se je pred Gostilno Osterman v Kočevju zgodil prvega oktobra lani, nekaj minut pred eno uro ponoči, ko je Brezar po navedbah tožilstva z nožem rezila dolžine 10 centimetrov Petka zabodel v trebuh. Rana bi lahko bila tudi usodna, piše v obtožbi, saj so bili ogroženi jetra, večje žile, desna ledvica in črevesje, a je Petek hitro prejel zdravniško pomoč in je preživel.

Dolenjski list
V Gostilni Osterman je kritičnega dne potekala poslovilna zabava kolektiva.

Obtožencu grozi od pet do petnajst let zapora, za zdaj pa se še vedno brani z molkom.

Včerajšnja obravnava je minila v znamenju preizpraševanja sodnega izvedenca psihiatrije Vanje F. Rejca glede vpliva mešanice kokaina in alkohola na ravnanje možganov posameznika. Toksikologinja je namreč tako za obtoženca kot oškodovanca ugotovila, da sta bila v kritičnem trenutku opita, pri obeh pa so našli tudi sledi kokaina. Toda Rejec je vztrajal, da pri obtožencu količina kokaina ni bila bistvena, da mamilo ni bilo klinično učinkovito, čeprav izsledljivo, in da je Brezar kaznivo dejanje storil zmanjšano prišteven, vendar ne bistveno, da se je torej svojega ravnanja le zavedal.

Policijo klical v strahu za oškodovanca

Odškodninski zahtevek

Petek od Brezarja zahteva 23 tisoč evrov odškodnine, in sicer zaradi primarnega strahu (1000 evrov), sekundarnega strahu (2000 evrov), telesnih bolečin (10 tisoč evrov), zmanjšanih življenjskih aktivnosti (8000 evrov) ter skaženosti (2000 evrov).

Izvedencu psihiatrije so predvajali tudi tri Brezarjeve klice na policijo neposredno po dogodku. V prvem je obtoženi prosil, naj policija pride čim prej, ker se je pri Ostermanu vnel pretep med Petkom in njim ter drugimi, omenjal pa je tudi nož. V drugem je prosil, naj patruljo pošljejo pred bližnjo osnovno šolo, kjer jih čaka, in da ga je strah. V tretjem klicu pa je zahteval, da patrulja pride čim prej, sicer bo dva ali tri poslal v grob, in se tudi sporekel z operaterko.»To, da je večkrat klical, pomeni, da je bilo njegovo doživljanje intenzivno,« je posnetke interpretiral Rejec in ob tem pojasnil, da je bilo Brezarja strah, da bi bile poškodbe oškodovanca prehude, hkrati pa ga je bilo strah tudi zase, ker je vedel, kaj je storil. Zagovornik obtoženca, odvetnik Miha Kunič, z Rejčevo interpretacijo ni bil zadovoljen in je vztrajal pri tem, da je bilo Brezarja v tistem trenutku strah in je skoraj jokal, ker je bil prepričan, da ga Petkovi zasledujejo. Obramba sicer primer gradi na tem, da Brezar ni začel spora in da se je z nožem le branil pred Petkom in njegovimi.

Grozil, da mu bo mišice prebodel z buciko

Sasopetek.si
Kočevski mestni svetnik, osebni trener in eden najuspešnejših bodibilderjev pri nas Sašo Petek (levo).

Obtoženi uradnega zagovora še ni podal, ga pa lahko po besedah njegovega zagovornika Kuniča pričakujemo v nadaljevanju glavne obravnave. Je pa dogajanje kritičnega večera že opisal oškodovanec, ki je pojasnil, da se je obtoženi nenadoma pojavil v lokalu in ga začel zbadati zaradi mišic: »Kaj pa ti misliš, da si, če imaš te mišice? Z buciko ti jih prebodem!« Po nekaj minutah provociranja in več neuslišanih prošnjah, naj da vendar mir, je Petku »počil film«, zato je provokatorja porinil skozi odprta vrata na teraso, sam pa se je vrnil v lokal. Kakih petnajst minut po tem je organizator zabave v strahu pred globo zaradi kršenja javnega reda in miru zabavo zaključil in gostje so se začeli odpravljati domov. Oškodovanec je po lastnih navedbah takoj, ko je stopil iz lokala, dobil udarec na nos, da je padel po tleh. Ob prijateljevi pomoči se je spet pobral na noge in uzrl obtoženca z nožem v roki, kako hodi proti njemu. V samoobrambi mu je hotel nož vzeti iz rok, ko je začutil, da mu kri dobesedno odteka iz telesa, sklonil se je in ob tem dobil še brco. Nadaljevanje sledi prvega oktobra.