Kandidati na tnalu

Cerar uspešno prestal zaslišanje, odbor je dvignil palec

S.R./STA
4. 9. 2018, 19.15
Posodobljeno: 4. 9. 2018, 21.08
Deli članek:

Odbor DZ za zunanjo politiko je danes predstavitev kandidata za zunanjega ministra Mira Cerarja ocenil kot ustrezno. Odbor je njegovo predstavitev kot ustrezno podprl z devetimi glasovi za in nobenim proti.

STA
Odbor je njegovo predstavitev kot ustrezno podprl z devetimi glasovi za in nobenim proti.

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je že danes dopoldne podprl kandidatko za kmetijsko ministrico Aleksandre Pivec.

Odbor je glasoval, potem ko so po triurni seji sejo prekinili in jo nato nadaljevali okoli 18.30. V polurnem nadaljevanju je Cerar, ki je kandidat za ministra na predlog SMC, odgovoril še na nekaj vprašanj, na katera v prvem delu ni uspel odgovoriti - med drugim glede Katalonije in hrvaškega sprejema v schengen. 

Zmago Jelinčič (SNS) je sicer menil, da glede na to, da sta v dvorani samo dva opozicijska poslanca, nima pomena, da Cerar, ki kot premier opravlja tekoče posle, odgovarja na vprašanja opozicije. Cerar je nato vendarle odgovoril še na nekaj vprašanj. Pred tem je v uvodnem nastopu poudaril, da je pomembno, da ima Slovenija prijateljske odnose in odprt dialog z vsemi državami na svetu. Zavzel se je za politiko konstruktivnega sodelovanja in negovanja odnosov s sosednjimi državami. 

STA
Cerar je dobil potrebno podporo.

O neverodostojnih sosedih

Glede odnosov s Hrvaško je spomnil, da se v preteklosti na nekaterih pomembnih področjih ni izkazala kot verodostojen partner. Prepričan je, da je za zaščito slovenskih interesov treba slediti pravni poti. 

Zatrdil je, da je Slovenija jedrna članica Evropske unije. Ocenil je, da je treba odnosom z ZDA posvetiti več pozornosti. Glede odnosov z Rusijo je ugotovil, da so tradicionalno dobri ter menil, da mora Slovenija še naprej aktivno pomagati državam Zahodnega Balkana na njihovi poti v evroatlantske povezave.

S podporo tudi Bandelli

STA
Bandelli s podporo odborov DZ za gospodarstvo in zadeve EU

Odbora DZ za gospodarstvo in zadeve EU sta danes predstavitev kandidata za ministra brez listnice, pristojnega za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Marka Bandellija ocenila kot ustrezno. Kandidat je med prioritetami izpostavil maksimalno črpanje evropskih sredstev, želi si tudi, da vladna služba preraste v ministrstvo. 

Bandelli, ki je kandidat za ministra na predlog Stranke Alenke Bratušek, je poudaril, da je treba obstoječo finančno perspektivo 2014-2020 pripeljati do konca ter pri tem počrpati največ evropskih sredstev, kar se da. Kajti, kot je dejal, tako bo lahko njegov naslednik rekel, da ceni njegovo delo. 

Prva naloga, ki se je bo lotil, če bo potrjen za ministra za razvoj, bo obisk posameznih ministrstev. "Seznaniti se želim, v kakšni fazi so projekti," je dejal Bandelli, ki že zdaj ve, da je najbolj zaskrbljujoče stanje na okoljskem ministrstvu. 

Bandelli, ki je po izobrazbi geometer, diplomiran ekonomist in magister poslovnih ved s specializacijo v mednarodnem poslovanju, je napovedal, da bo službo vlade vodil z velikim veseljem, ponosom in odgovornostjo. Raje bi sicer videl, da to ne bi bila vladna služba, pač pa da bi prerasla v ministrstvo.

Pikalo s podporo odbora DZ za izobraževanje 

STA
Minister Jernej Pikalo meni, da je učni sistem dober, čeprav nastajajo nekatere težave.

Pristojni odbor DZ je predstavitev kandidata za ministra za izobraževanje Jerneja Pikala ocenil kot ustrezno. Kandidat je med prioritetami navedel analizo izvajanja strateških dokumentov, pripravo novih ter povečanje sredstev za izobraževanje. Odločbo glede financiranja zasebnih osnovnih šol namerava spoštovati, ne bo pa to vprašanje prioriteta.

Da je bila Pikalova predstavitev ustrezna, je od 17 članov odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino menilo devet članov, nasprotno pa štirje. Pikalo, ki prihaja iz ministrske kvote SD, je v predstavitvi med drugim povedal, da se mu zdi resor, ki naj bi ga prevzel, najbolj perspektiven, saj brez vlaganja v izobraževanje ni razvoja družbe. Hkrati pa ga vidi kot najbolj občutljivega, zato sprememb v njem ne namerava izvajati revolucionarno, ampak postopoma. 

Glede zakona o visokem šolstvu je dejal, da je potreben in da se bo potrudil, da ga sprejmejo še v tem mandatu, a da se mora najprej seznaniti, kakšna so mnenja vseh vpletenih o tem. Obljubil je, da namerava vse odločitve sprejemati v skladu s stroko in širšo razpravo vseh, ki so vpeti v to področje. Pri tem je ocenil, da bo potreboval dobro ekipo ter razumevanje predsednika vlade in preostalih ministrov 

Do predstavitve kandidata so bili sicer kritični predvsem v SDS, kjer so ocenjevali, da je premalo konkretna. Jelka Godec (SDS) v njej tako ni našla konkretnih ukrepov, enako ne tudi v koalicijski pogodbi, ki je po njenem mnenju le "nabor želja". So pa predstavitev Pikala kot pozitivno ocenili koalicijski poslanci.

Skozi sito parlamentarnega odbora tudi Poklukar

STA
Poklukarjevo predstavitev je večina članov odbora ocenila kot ustrezno.

Zaslišanje pred parlamentarnim odborom za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je uspešno prestal tudi kandidat za ministra za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Za sklep je glasovalo deset, proti pa sedem poslancev. 

Odbor je namreč zvečer nadaljeval prekinjeno sejo, na kateri se je poslancem predstavil kandidat za notranjega ministra, ki sodi v kvoto LMŠ. Poklukar je že v dopoldanskem delu predstavitve kot prioriteto svojega delovanja na ministrski funkciji izpostavil obvladovanje migracij. Kandidat namerava nadaljevati politiko dosedanje ministrice Vesne Györkös Žnidar, saj njen mandat ocenjuje kot zelo dober. Napovedal je, da bo policija dosledno izvajala nadzor schengenske meje, tehničnih ovir na meji s Hrvaško pa trenutno po njegovih besedah še ni mogoče odstraniti. 

Prizadeval si bo tudi za izboljšanje kadrovske slike policije ter njeno ustrezno usposobljenost in opremljenost. Posebno pozornost namerava posvetiti pregonu hujših oblik kriminalitete, organiziranega in gospodarskega kriminala.