Ne priznata

Bosanca sejala strah in trepet po Ljubljani

S.S.
1. 9. 2018, 08.00
Posodobljeno: 1. 9. 2018, 11.19
Deli članek:

Alagić Jasmin in Karajić Edin očitkov, da sta maja grozila, pretepala in streljala v Dravljah in Šiški, ne priznavata.

Samo Strel
Karajić Edin (levo) in Alagić Jasmin na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča.

Te dni je bil za bosanska državljana na ljubljanskem okrožnem sodišču izpeljan predobravnavni narok, vendar obtožena krivde, kot rečeno, nista bila pripravljena priznati. Petintridesetletni Jasmin Alagić je obtožen povzročitve splošne nevarnosti, grožnje, nasilništva in poškodovanja tuje stvari, tri leta starejši Edin Karajić pa povzročitve splošne nevarnosti in nasilništva. Tožilka Katjuša Čeferin je za Alagića v primeru priznanja sicer predlagala dve leti in pol zapora, za Karajića pa leto in 11 mesecev zapora. In za oba še stransko kazen: izgon tujca za pet let iz države. Podrobnosti iz obtožnice bo tožilstvo predstavilo ob začetku glavne obravnave 13. septembra, ko bosta menda svoje zagovore podala tudi obtožena, ki sta se v preiskavi branila z molkom.

Natakarju na glavo prislonil pištolo

Neuradno smo izvedeli, da sta si Alagić in Karajić očitke na grbo nakopala 12. maja letos. Najprej sta nekaj pred 21. uro, oborožena vsak s svojo pištolo crvena zastava M70, prikorakala v draveljsko kavarno Annalisa. Ob popivanju sta se potem sprla in skupaj zapustila lokal, ne da bi plačala zapitek. Ko je za njima stekel natakar, pa se je Alagić obrnil, mu prislonil pištolo na glavo in ustrelil mimo. V bližini je potem po besedah prič odjeknilo še več strelov. Zatem sta se skupaj odpeljala do puba Tut en kamn ob Celovški cesti v Šiški, kjer sta pretepala goste in jim grozila, Alagić pa je natakarici razbil še mobilni telefon. Policija je v lokal prišla, ko sta ga nasilneža že zapustila, vendar so ju nato kmalu izsledili in jima odvzeli prostost ter zaplenili orožje, preiskovalni sodnik pa ju je po zaslišanju vtaknil v pripor zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

Obramba nasprotovala izgonu

Dokazni predlogi obrambe prvoobtoženega, odvetnika Matjaža Kušarja, so šli v smeri, da Alagić kritičnega dne v rokah sploh ni držal pištole niti ni naklepal, kar mu očita obtožba, in sicer da je streljal z namenom zastraševanja. Kušar je tako med drugim predlagal postavitev izvedenca balistične stroke, ki naj ugotovi, iz katere zasežene pištole so bili tulci nabojev izvrženi in ali je ugotovljena količina strelskih delcev na rokah njegovega klienta posledica streljanja ali kakšne druge kontaminacije. Zagovornik Karajića, odvetnik Edvard Bavcon, pa je predvsem nasprotoval predlogu tožilstva za izgon. Bavcon je tako med drugim predlagal zaslišanje nekdanje Karajićeve tašče, ki ji je dodeljeno skrbništvo nad njegovim otrokom in ki bo vedela povedati kaj več o osebnih okoliščinah obtoženca. V tej zvezi je predlagal tudi branje odločbe ustavnega sodišča, ki govori o zaščiti družinskega življenja v podobnih primerih. »Karajić si zasluži očetovstvo na ozemlju Republike Slovenije,« je poudaril Bavcon. Zadnjo besedo bo kot vedno imel sodnik, Marjan Pogačnik, ki bo o dokaznih predlogih odločil do začetka sojenja.