Nasilje v družini

Marjanu je žal, da je bil nasilen do partnerice Stanke

Gabrijel Toplak
31. 8. 2018, 20.00
Deli članek:

PTUJ Po mnenju tožilstva bo pogojna obsodba dovolj, da dejanja ne bi ponovil.

Gabrijel Toplak
Obtoženi 33-letnik še ni bil nikoli v kazenskem postopku.

Na zatožno klop pred ptujskega okrožnega sodnika Marjana Strelca je včeraj sedel 33-letni Stanko Repič iz Zagorcev v občini Juršinci, ki mu je Okrožno državno tožilstvo na Ptuju očitalo kaznivo dejanje nasilja v družini.

SPET ŽELITA ŽIVETI SKUPAJ

Repič, ki je zaposlen in oče enega otroka ter, kot je sam povedal, še ni bil nikoli obravnavan v kakšnem kazenskem postopku, se je pred začetkom predobravnavnega naroka pokesal. Sodniku je namreč dejal, da želi priznati storjeno kaznivo dejanje nasilja nad njegovo partnerico. »Žal mi je, da je do tega sploh prišlo. Očitano dejanje močno obžalujem in obenem obljubljam, da se kaj takšnega ne bo več ponovilo,« je poudaril obtoženi in nadaljeval, da sta s partnerico po tem dogodku že zgladila medsebojne odnose ter se oba trudita, da bi ponovno zaživela skupaj.

POGOJNA OBSODBA JE PRAVŠNJA KAZEN

Okrožno tožilstvo je njegovo priznanje sprejelo, je bilo mogoče razbrati iz besed tožilke, in pri odmeri kazni kot olajševalno okoliščino tudi upoštevalo, da še ni bil predkaznovan ter da sta z oškodovanko ponovno skupaj. Sodišču je predlagalo, da to upošteva pri izreku kazni in mu izreče pogojno obsodbo, v kateri mu določi kazen osem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, saj ocenjujejo, da bo tovrstna kazenska sankcija imela zanj pravšnji učinek in kaznivega dejanja ne bo več ponovil. V sklepni besedi je bil omenjen tudi skupni otrok, ki mu morata po mnenju tožilstva v skupnem življenju omogočiti primerno družinsko okolje.

Pri izreku kazni je sodišče v celoti sledilo predlogu tožilstva, zato je obtoženemu izreklo pogojno obsodbo. Sodnik Strelec je v obrazložitvi tudi dejal, da mu je sodišče, upoštevajoč, da je zaposlen, naložilo plačilo stroškov kazenskega postopa v višini 13,60 evra, ki so nastali z zaslišanjem prič v predkazenskem postopku, pa tudi plačilo sodne takse v znesku 112 evrov, kar je po sodnikovih besedah najnižja tarifa.