Neverjetno

Pred leti priznal krivdo za pranje denarja, v tem mandatu dobil 15 milijonov

Mihael Korsika
31. 8. 2018, 19.30
Posodobljeno: 31. 8. 2018, 19.36
Deli članek:

S pomočjo aplikacije Erar smo preverili, komu zunaj javnega sektorja so v mandatu 12. slovenske vlade ministrstva nakazala največ denarja. Med prvimi tremi so Arriva Alpetour, Kolektor Koling in Zavod sv. Stanislava.

STA
Dari in Vesna Južna

Daleč največ sredstev je prejela družba Arriva Alpetour, ki je sicer del mednarodne skupine Arriva, Deutsche Bahn. Ministrstvo za infrastrukturo je podjetju v slabih štirih letih nakazalo dobrih 30 milijonov evrov.

Idrijsko podjetje Kolektor Koling, ki se ukvarja z gradbenim inženiringom, je naslednje na lestvici največjih prejemnikov, saj je od ministrstva za zdravje dobilo dobrih 20 milijonov evrov. Slovenska rimskokatoliška ustanova Zavod sv. Stanislava, ki je namenjena izobraževanju in vzgoji, je od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport prejela nekaj več kot 17 milijonov evrov. Na četrtem mestu pa je podjetje Hidrotehnik, d. d., ki mu je ministrstvo za finance skupno nakazalo dobrih 15 milijonov evrov.

Svet24
Tabela

Gre za vodnogospodarsko podjetje, katerega primarna dejavnost je gradnja vodnih objektov, njegova lastnika pa sta v javnosti dobro poznana zakonca Dari in Vesna Južna, ki sta bila pred osmimi leti celo na četrtem mestu lestvice najbogatejših Slovencev. Družba je sicer od ministrstva za okolje in prostor pridobila koncesijo za opravljanje gospodarske javne službe na povodju srednje Save in Soče.

Južna je polnil časopisne članke na začetku tega desetletja, ko je prišel pod lupo kriminalistov. Leta 2013 se je kot lastnik novomeškega gradbenega podjetja CGP s tožilstvom pogodil glede priznanja krivde za očitana kazniva dejanja zlorabe položaja in pranja denarja, ki naj bi jih storil med letoma 2004 in 2006. Za državo je opravil 1260 ur družbenokoristnega dela in plačal kazen v višini kar 1,31 milijona evrov.

Več kot 10 milijonov so v tem mandatu dobili še Revoz, d. d. (14,5 milijona), Nivo Eko, d. o. o., (11,4 milijona) in IBM Slovenije (10,4 milijona).

Znamenita napaka v Excelu 

Dobro je zaslužilo tudi podjetje Minis, ki je v tem mandatu od države skupno dobilo 9,5 milijona evrov. Gre za podjetje, ki je državi dobavilo sporne žičnate ograje za varovanje južne meje pred migranti. Med drugim so od Zavoda RS za blagovne rezerve prejeli skoraj 9,3 milijona evrov in od notranjega ministrstva dobrih 220.000 evrov.

STA
Slika je arhivska.

Med potencialno najbolj neverjetnimi zaslužkarji bi lahko bilo podjetje Art Rebel, ki je izdelalo famozno maketo drugega tira. To podjetje je na razpisu zmagalo s ceno 133.590 evrov, čeprav je konkurenca, podjetje RPS, ponudila izdelavo makete za več kot polovico manj denarja.

Direkcija za infrastrukturo naj bi naredila napako v programu Excel, zato je bilo izbrana dražja ponudba, a se je Art Rebel na koncu za denar obrisal pod nosom. Ker podjetje ni prijavilo podizvajalca, to je bilo prav podjetje RPS, je direkcija odstopila od pogodbe.

STA
Cerar in ministri v Kopru ob maketi drugega tira, ki jim je nakopala obilico težav.

Afera dodatki

Dva ministra v vladi Mira Cerarja sta svoje prihodke nezakonito povečala. Gre za afero dodatki za stalno pripravljenost. Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je kot prodekanja ekonomske fakultete neupravičeno prejela za 13.977 evrov dodatka za stalno pripravljenost, na koncu je celoten znesek vrnila. Njen kolega na finančnem ministrstvu Dušan Mramor je neupravičeno skupno prejel za 23.312 evra dodatkov za stalno pripravljenost. Mramor je prav tako vrnil celoten znesek.