Korupcija

Za zgled? Zaradi avtobusne nesreče odstopili trije ministri

STA/B.K.
31. 8. 2018, 20.19
Posodobljeno: 31. 8. 2018, 20.33
Deli članek:

Zaradi avtobusne nesreče, ki je v soboto v Bolgariji zahtevala 17 smrtnih žrtev, so danes odstopili bolgarski ministri za promet, za notranje zadeve in za javna dela.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Odstopili so minister za promet Ivajlo Moskovski, notranji minister Valentin Radev ter minister za regionalni razvoj in javna dela Nikolaj Nankov, ki je tudi sporočil odločitev. "Naša ministrstva niso bila sposobna preprečiti te tragedije," je povedal ob tem.

K odstopu jih je sicer danes pozval tudi premier Bojko Borisov, potem ko so prvi rezultati preiskave pokazali, da je bila cesta, kjer se nesreča zgodila, pred kratkim obnovljena. Vendar pa je Nankov odredil uporabo asfalta slabe kakovosti, ki ni bila v skladu s standardi.

Notranje ministrstvo se medtem ni ustrezno odzvalo na pritožbe številnih voznikov, ki so že pred tem izražali zaskrbljenost zaradi številnih prometnih nesreč na odseku, kjer se je zgodila tudi avtobusna nesreča.

Poleg tega avtobus ni opravil enega od dveh obveznih tehničnih pregledov, za kar je pristojno prometno ministrstvo.

Korupcija ubija

"Tragedija je osvetlila izprijen sistem javnega naročanja, predvsem pri gradbenih delih, kjer je nekaznovanost vseprisotna. To je očitno, vendar zaradi tega umirajo ljudje," je danes povedal bolgarski predsednik Rumen Radev.

Vodja opozicijskih socialistov Kornelia Ninova pa je poudarila, da "korupcija ubija".

Avtobus z bolgarskimi turisti, ki je bil na poti v Sofijo, je v soboto pri kraju Svoge zapeljal s ceste v reko, pri čemer je umrlo 17 ljudi, nekaj deset pa jih je bilo poškodovanih. V času nesreče je na območju močno deževalo.

Na bolgarskih cestah vsako leto ugasne okoli tisoč življenj. Lani je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat umrlo 96 ljudi na milijon prebivalcev, kar je druga najvišja stopnja umrljivosti v prometu v EU za Romunijo in dvakrat več od povprečja EU.