Zboleli

Drama na letalu Adrie Airways

G.G.
1. 9. 2018, 08.13
Posodobljeno: 1. 9. 2018, 08.15
Deli članek:

Potniki na letu Lvov–Celovec so tožili zaradi vročine in slabosti. Nekaj jih je bruhalo že na letalu. Po pristanku so jih 18 nemudoma odpeljali v bolnišnico v Celovcu.

ORF
Potnike je na letališču v Celovcu pričakala zdravniška ekipa.

Profimedia
Okužba z bakterijo E. coli po navadi poteka brez večjih zapletov, bolj pa so izpostavljeni starejši in otroci. Močneje prizadene ljudi, ki imajo oslabljen imunski sistem.

Pilot letala družbe Adria Airways je kontroli zračnega prometa na letališču v Celovcu že med letom sporočil, da je polovica potnikov zbolela. Ko je letalo, na katerem je bilo 87 potnikov, v sredo okoli 22. ure pristalo na letališču v Celovcu, so bili zdravniki in reševalci v nizkem startu. 

»Okoli 40 potnikov je kazalo simptome bolezni,« je dejal predstavnik policije avstrijske Koroške Rainer Dionisio. Ena od potnic je za avstrijsko javno televizijo ORF povedala, da je večina potnikov menila, da jih zvija, ker so pili očitno oporečno vodo.

Osemnajst potnikov v bolnišnico 

Za kakšno bolezen gre, ni bilo takoj znano, v takšnih primerih je treba pomisliti na najslabši scenarij, možnost epidemije. Obnemogle potnike so zato previdno spravili na avtobus, ki je pripeljal kar do letala. Tam so jih pregledali, večino pustili domov, 18 najbolj »kritično« bolnih pa nemudoma odpeljali v bolnišnico v Celovcu. Iz bolnišnice so nekaj čez polnoč sporočili, da je šlo za okužbo in da so vse paciente odpustili v domačo oskrbo. 

Na letalu je bila skupina učiteljev iz avstrijske Koroške, ki je bila na strokovni ekskurziji v Ukrajini. Organizator potovanja Stefan Sandriesser je za ORF povedal, da so se nekateri udeleženci ekskurzije počutili slabo že opoldne. »Nekaj jih je poiskalo zdravstveno pomoč že pri zdravnikih v Ukrajini,« je povedal Sandriesser.

Okužba se je razširila na letalu 

V sredo popoldne so iz bolnišnice v Celovcu pojasnili, za kakšno okužbo je šlo. Potnike je mučila črevesna okužba zaradi bakterije E. coli. Vsaj dva potnika je pošteno zvijalo že pred vkrcanjem na letalo v Lvovu. Zaradi bližine potnikov na letalu in uporabe istega stranišča se je okužba hitro razširila in pokvarila večer skoraj polovici učiteljev na letalu Adrie Airways.