Šesta obletnica najhujše balonarske nesreče pri nas

Neishin oče spregovoril o hudi tragediji

S.S.
23. 8. 2018, 20.36
Deli članek:

Balonarska nesreča na Ljubljanskem barju leta 2012, v kateri je umrlo šest ljudi, je bila najhujša nesreča toplozračnega balona v zgodovini Slovenije.

Revija Zvezde
Marjan Buh je oče glasbenice Neishe.

Toplozračni balon je 23. avgusta 2012 zjutraj poletel z Ljubljanskega barja na komercialni polet proti Gorenjski, ko ga je kmalu po vzletu zajel močan nevihtni piš. Zaradi nenadne spremembe vremena je pilot hitro po vzletu poskušal pristati, vendar se je košara zaradi striženja vetra pri tleh odbila od tal, zadela v drevo in nato strmoglavila, medtem pa je skupaj s kupolo še zagorela. Na balonu je bilo 32 ljudi, od katerih so na kraju nesreče umrli štirje, dva pa sta zaradi poškodb umrla v bolnišnici. Žrtve so bili tričlanska družina z enajstletnim dekletom, zakonca in še ena ženska. Od 26 preživelih je bilo 12 hudo ranjenih, 14 pa se jih je lažje poškodovalo. Pilot Miro Kolenc se na ljubljanskem okrožnem sodišču od novembra 2016 zagovarja zaradi povzročitve splošne nevarnosti, ker da kljub bližajoči nevihti ni pravočasno prekinil poleta, letel naj bi višje, kot je dovoljeno, med pristajanjem pa naj ne bi upošteval varnostnih navodil.

M24
Obtoženi Miro Kolenc

Izvedenec pilota »opral« krivde

Julija letos je sodišče zaslišalo britanskega sodnega izvedenca Phillipa Dunningtona, ki je v mnenju zapisal, da Kolenčeva odločitev za polet ni bila nerazumna ali nenavadna glede na informacije, ki so mu bile na voljo. Izvedenec je sicer ugotovil, da je bil celoten tragičen dogodek posledica več dejavnikov: relativne neizkušenosti pilota, ki se je znašel v neobičajnih razmerah, izbruha požara in nezadostnih napotkov potnikom. Glede izbruha požara, ki je terjal več življenj, in očitka Kolencu, da ni ugasnil gorilnika ob pristanku, je Dunnington dejal, da lahko pilot ogenj povsem ugasne šele, ko je povsem prepričan, da ga ne bo več potreboval, recimo za prelet ovire. Pilot ima ob tem le nekaj sekund za odločitev, hitrost pa je bila takšna, da so se okoliščine ves čas spreminjale. Dunnington tudi sam ni povsem prepričan, kaj bi storil v takšnem primeru, oziroma bi po vsej verjetnosti, »ko se je poskušal postaviti v takšno situacijo«, gorilnike prav tako pustil prižgane. Po njegovih besedah namreč ne bi predvideval, da se bo zgodilo, kar se je ...

arhiv
V balonarski nesreči avgusta 2012 je umrlo šest ljudi.

Med hudo ranjenimi tudi oče Neishe

Med hudo ranjenimi je bil tudi Marjan Buh, oče popularne pevke Neishe, ki je svojo izkušnjo podelil za Svet24. »Takrat sem z veseljem šel na ta balon, sicer z nekoliko skrbi, ker so bili zelo črni oblaki na obzorju. Kmalu po vzletu smo morali začeti pristajati, šlo je čedalje hitreje in nenadoma smo treščili ob tla. Ko smo treščili ob tla, vem, da smo se še en čas vlekli po tleh, čez grmovje. Čutil sem hude udarce po glavi, potem sem pa izgubil zavest in sem se zbudil šele zvečer v kliničnem centru,« pojasnjuje danes 79-letni Buh. In še: »Imel sem hude poškodbe, ves prsni koš zlomljen, s prsnico vred, in polomljeno hrbtenico. Najhuje pa je bilo, da sem imel zamaknjena vretenca, med njimi je bilo štirinajst milimetrov distorzije. Kot so mi rekli zdravniki, je bil čudež to, da se ni hrbtenjača pretrgala. Okreval sem potem eno leto.« Oče priljubljene pevke je še povedal, se preživeli vsako leto dobijo na srečanju na Barju, najprej v Cerkvi sv. Mihaela, potem se pa preselijo v gostišče Kolišče, kjer obujajo spomine.