Modre čelade

So slovenske vojake ob napadu pustili na cedilu?

R.T.
23. 8. 2018, 20.16
Posodobljeno: 23. 8. 2018, 20.22
Deli članek:

4. avgusta se je slovenski kontingent na mirovni misiji v Libanonu znašel v nevarni situaciji, ki je bila očitno bolj resna, kot se je bralo v uradnem pojasnilu Slovenske vojske.

Bobo
Fotografija je simbolična.
Slovenski kontingent, v katerem je 15 pripadnikov 1. brigade SV, je mandat začel maja letos. Misijo Unifil so Združeni narodi ustanovili leta 1978 po prekinitvi spopadov po izraelskem vdoru v Libanon. Zaradi napadov z libanonskega ozemlja pa so jo leta 2006 okrepili. Slovenija v misiji sodeluje od decembra 2006.

Spletni portal 24ur.com poroča o podrobnostih napada na vozili slovenskih mirovnikov (mirovne sile Združenin narodov v Libanonu - Unifil).

Slovenski vojaki so bili v dveh oklepnikih na poti iz baze Shama. Med patruljiranjem so oboroženi domačini najprej napadli italijanski kontingent, ki jim je predal puške. Slovenci so se odločili za preboj mimo kolone v drugo bazo. Po navedbah 24ur.com so jih pred drugo bazo pričakala zaprta vrata. V preiskavi ugotavljajo, zakaj stražarji srbskega kontingenta niso odprli vrat.

Razjarjeni domačini so napadli slovenske vojake, proti oklepnikom naj bi tudi streljali. Prvi oklepnik so nato zažgali, zato so trije vojaki zapustili vozilo. Napadalci naj bi jim pobrali orožje in jih začeli pretepati. Medtem so na pomoč priskočili vojaki v drugem oklepniku. Izstrelili so opozorilne strela in napadalci so zbežali, kar je slovenskim vojakom omogočilo varno vrnitev.

Pojavlja se tudi vprašanje, tako 24ur.com, zakaj je italijanski poveljnik Unifila slovensko patruljo poslal na teren brez okrepitev v bazi, ki bi jim lahko priskočile na pomoč.