Za ugled poslancev

Pojasnilo o "izgubljenih" treh glasovih za Židana

G.G./STA
23. 8. 2018, 18.26
Posodobljeno: 23. 8. 2018, 18.31
Deli članek:

Trije poslanci šesterice strank, ki so Dejana Židana podprle za predsednika državnega zbora niso prevzeli glasovnic.

Bobo
Dejan Židan pravi, da v nobenem trenutku ne bo ne spraševal ne iskal, "kje so manjkajoči glasovi, ker je koalicija skupaj s podporo opozicije zagotovila več kot 46 glasov".

Na tajnem glasovanju v DZ je osem poslank in poslancev glasovalo proti Židanovi izvolitvi, tri glasovnice od 60 prevzetih pa so bile neveljavne. Glasovnice nista prevzela poslanca SMC Branislav Rajić in SAB Franc Kramar, ki ju na seji ni bilo, so pojasnili v strankah. Kot so povedali v Levici, med glasovi podpore tudi ni bilo glasu poslanca Levice Franca Trčka, ki ga ni bilo na seji. Svojo odsotnost na seji je opravičil tudi Zvonko Černač iz vrst SDS.

Bobo
Predsednik DZ Dejan Židan in podpredsednika, Jože Tanko in Tina Heferle.

Zadostno število glasov je po Židanovem mnenju danes tudi edino pomembno, saj lahko zdaj vsi procesi stečejo naprej. Ob tem je  napovedal čimprejšnje oblikovanje delovnih teles DZ, da bo novoizvoljeni predsednik vlade Marjan Šarec lahko pravočasno vložil svoje predloge za ministrske kandidate, ki morajo pred imenovanjem prestati še zaslišanje na pristojnih odborih.

Do svojih poslanskih sodelavcev bo novi predsednik DZ spoštljiv, upošteval bo njihov glas in vedno bo dostopen, je še napovedal. "Vse, kar je v moji moči, vse kar znam, bom naredil, da bo ugled poslancev in celotnega DZ ponovno zrasel," je dejal in pojasnil, da je to nujno potrebno za učvrstitev demokracije v Sloveniji.