Odloženo soočenje

Zadeva Radan: eden od posnetkov EKG srca ob usmrtitvi prašičev je "šel mimo"

S.R./STA
23. 8. 2018, 15.09
Posodobljeno: 23. 8. 2018, 15.11
Deli članek:

Po natanko treh mesecih od zadnje obravnave se je danes nadaljevalo sojenje zdravniku Ivanu Radanu, ki mu tožilstvo med drugim očita umore štirih bolnikov.

Bobo
Po sodnih počitnicah se nadaljuje sojenje Ivanu Radanu (fotografija je arhivska).

Na današnjem naroku so nadaljevali branje listin, čez dober mesec dni pa bosta predvidoma mnenje znova soočila avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll in priča tožilstva Mateja Lopuh.

Na zadnjem naroku v tej zadevi pred tremi meseci so predvajali tri posnetke EKG srca ob usmrtitvi prašičev, Kröll pa je na podlagi teh posnetkov pojasnjeval, kakšne so razlike pri bitju srca ob aplikaciji kalija in izkrvavitvi, kar naj bi ponazarjalo delovanje srca ob naravni smrti.

Kröll je možnost eksperimenta na prašičih ponudil zato, ker se ni strinjal z izpovedbo priče tožilstva, strokovnjakinje za paliativo Mateje Lopuh glede obnašanja srca v primeru smrti zaradi kalija. Trdil je, da lahko EKG v tem primeru pokaže le še ravno črto, Lopuhova pa je zatrjevala drugače in se pri tem sklicevala na študije ameriških usmrtitev s kalijem.

Soočenje konec septembra

Na današnjem naroku nista bila navzoča ne Kröll ne Lopuhova, pač pa bosta svoji mnenji glede teh posnetkov soočila predvidoma na naslednjem naroku, ki bo 27. septembra.

Sodišče je po besedah sodnika Martina Jančarja zaprosilo Krölla za ponovno posredovanje enega od posnetkov, saj da je ta posnetek "šel mimo". Posnetek so iz Avstrije dobili šele avgusta, zato Krölla na današnji narok še niso povabili, saj mora pred tem svoje mnenje oz. stališče še pripraviti tožilstvo.

Radanu sicer tožilstvo očita štiri umore svojih bolnikov iz morilske sle, pa tudi ponarejanje listin, zlorabo uradnega položaja, neupravičeno slikovno snemanje in omogočanje uživanja prepovedanih drog. Sojenje Radanu se je sicer začelo januarja 2016 in naj bi se počasi približevalo koncu. Je pa res, da je Jančar že pred dvema letoma dejal, da bi rad v mesecu ali dveh zaključil s tem primerom.