Brez ječe

Bo Dušan Črnigoj zdaj delal kot komunalni delavec?

P.K.
23. 8. 2018, 19.30
Posodobljeno: 23. 8. 2018, 21.44
Deli članek:

Če bo vse tako, kot mora biti, bo nekdanji direktor ajdovskega Primorja prav kmalu začel služiti kazen v alternativni obliki.

STA
Njegova odvetnica pravi, da bi rad čimprej odslužil kazen.

Nekdanji predsednik uprave Primorja Dušan Črnigoj, ki mu je ajdovsko okrožno sodišče prisodilo 28 mesecev zapora zaradi preslepitve pri pridobitvi posojila, bo kazen lahko odslužil z delom v splošno korist. Spomnimo, kaj se je dogajalo. Črnigoj naj bi Primorju pred leti pridobil skoraj 1,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. Zavodu za zaposlovanje so namreč poslali zahtevke za delno povračilo izplačanih nadomestil plač za 603 delavce, ki so bili napoteni na čakanje. Primorje po mnenju tožilstva takrat ni bilo v položaju, da ne bi moglo zagotavljati dela polovici delavcem, hkrati pa delavcev ni nikoli napotilo na čakanje.

Deset mesecev manj

Kazen se je znižala, ker so višji sodniki v Kopru deloma ugodili pritožbam Črnigojeve obrambe. Tako so Ajdovcu namesto 28 mesecev naložili 18 mesecev zaporne kazni, odpravili so mu tudi denarno kazen. »Zadovoljni smo, da smo vsaj deloma uspeli s pritožbo na obsodbo, kar pomeni, da smo imeli prav. Zaradi nižje kazni se je pojavila tudi možnost alternativne oblike izvrševanja kazenske sankcije, tako bo Dušan Črnigoj delal v splošno korist,« pravi Irena Dobravc Tatalovič, njegova zagovornica.

Kdaj lahko pride do nadomestne – alternativne kazni? Po kazenski zakonodaji takšen ukrep lahko nadomesti kazen zapora do dveh let ali denarno kazen. Obseg izrečene nadomestne kazni je odvisen od storjenega dejanja in postopka, s katerim je bila nadomestna kazen izrečena.

Sta
Nekdanji prvi mož Primorja in njegova zagovornica, Irena Dobravc Tatalovič.

Ne bo nekoristen

Nadomestna kazen se izvaja v za to registriranih organizacijah, kot so denimo komunalna podjetja, humanitarne organizacije, razna društva, varstveno-delovni centri. Delo se praviloma opravi znotraj upravne enote, kjer živi oseba, ki so ji izdali sklep o opravljanju nalog v splošno korist ali korist lokalne skupnosti. 

Naša sogovornica, Črnigojeva zagovornica, poudarja, da je družbeno koristno delo v Evropi in drugod po svetu že dlje časa priznana oblika modernega načina služenja kazni, saj da so zapori za tiste obsojence, ki niso storili hudih kaznivih dejanj, preživeti. »Ne nazadnje je človek, ki je socialno primeren, za družbo 'nekoristen', če samo sedi v celici,« pravi.

Črnigoj ni nevaren

Nadalje pojasnjuje, da sodišče seveda presoja, kateri obsojenec je primeren za nadomestno kazen. Pri tem eno od ključnih vlog igra dejstvo, da se mu ne očitajo hujša kazniva dejanja: »Alternativna oblika služenja kazni nikakor ne pride v poštev za morilca ali posiljevalca. Sodišče sicer presoja tudi osebnostne lastnosti kaznjenca in njegovo obnašanje na sodišču. Če je vse to 'izpravno', sledi alternativa.« 

STA
Bo Črnigoj svojo kazen odslužil kot smetar?

»Dušan Črnigoj ni nevaren za svojo okolico in je vpet v družbeno okolje. Izkazal se je kot dobro delujoč za Vipavsko, tako da lahko kazen odsluži alternativno. Za zdaj še ni znano, kaj konkretno bo delal, pričakujem pa, da ga bo kmalu na pogovor pozval probacijski center, kjer se bodo skupaj odločili, kaj bo počel – sestavili bodo program koristnega dela. Črnigoju je sicer v interesu, da to odsluži v čim krajšem času,« dodaja Dobravc Tatalovičeva.

Radovedni so

Na Ajdovskem sicer kroži informacija, da je Črnigoj enkrat že prestajal kazen z družbeno koristnim delom, in sicer v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini, kar pa ne drži. Črnigoj je delal v zaporniški knjižnici v koprskih zaporih, in sicer pred leti, ko je bil obtožen v zadevi Čista lopata. Tam je menda kmalu napredoval in je postal celo vodja knjižnice. Javnost zdaj že špekulira, kaj bo počel, ali bo delal kot humanitarec ali kar kot komunalni delavec.