Edina možnost

Za nohti planincev prst – iz obupa pulila za travo

J.P.
19. 4. 2018, 11.38
Posodobljeno: 19. 4. 2018, 11.41
Deli članek:

Na Košutnikov turn sta se odpravila iz Dolge njive.

Dolenjski list
Odnesla sta jo brez poškodb (fotografija je simbolična).

Helikopter slovenske vojske je z zdravniško ekipo in policistom gorske policijske enote včeraj pozno popoldan na območju Košutnikovega turna v Karavankah reševal dva tuja planinca. V gore sta se odpravila z neustrezno opremo, končala pa na območju nevarnih prepadnih sten.

V supergah in kratkih hlačah

Na goro sta se iz Dolge njive odpravila že dopoldan, "pri vzponu pa sta se zaradi neustrezne obutve izogibala snežišču in s tem tudi poti, dokler nista prišla do območja prepadnih sten na nevarni vpadnici nad planšarijo. Na kraju sicer je planinska pot, vendar zaradi neustrezne opreme nista mogla nadaljevati, prav tako jima je zmanjkalo moči, da bi se vrnila. Z vpadnice ju je rešila ekipa helikopterskega reševanja", so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Planica se nista poškodovala, sta pa bila prestrašena in prezebla – bila sta v kratkih hlačah. Za nohti sta imela prst, "kar kaže na to, da sta imela na strmem pobočju zaradi superg zelo velike težave pri gibanju. Iz obupa sta v reševanju svoje situacije pulila in se oprijemala za travo, ki z vidika trdnosti niti približno ni zanesljiv material, a je bila v tem primeru to edina možnost, da sta dočakala prihod reševalne ekipe", so še sporočili policisti.