Grobnica

Vnuk ustavil selitev Maistrovih posmrtnih ostankov

J.P.
19. 4. 2018, 11.22
Posodobljeno: 19. 4. 2018, 11.22
Deli članek:

Borut Maister je soglasje in vse pripadajoče aktivnosti prekinil.

STA
Predlog umestitve Maistrove grobnice na dobravskem pokopališču, ki ga je pripravil krajinski arhitekt Aleš Koprivšek iz podjetja ZUM urbanizem, planiranje in projektiranje.

Mestna občina Maribor je lani podprla pobudo Primoža Premzla, da se letos ob 100. obletnici bojev za severno mejo, generalu in pesniku Rudolfu Maistru poklonijo z novo grobnico, ki jo je pred 2. svetovno vojno po naročilu Maistrovih sinov načrtoval arhitekt Jože Plečnik. Stala naj bi na Pokopališču Dobrava.

"Zasluži si ga"

Kot so sporočili z MO Maribor, je bilo predvideno, da bi se projekt financiral preko posebej za to ustanovljene fundacije, torej večinsko iz zasebnih sredstev. Cilj je bil, da bo projekt premestitve posmrtnih ostankov zaključen do 23. novembra – na dan, ko je Maister osvobodil Maribor. "Pridobljeno je bilo tudi soglasje družine Maister, s strani Boruta Maistra, vnuka generala Rudolfa Maistra," so sporočili, v nadaljevanju pa zapisali, da si je ta zaradi pritiskov posameznikov premislil.

STA
Grob generala Rudolfa Maistra na pokopališču Pobrežje.

Borut Maister je pojasnil: "Projekt premestitve posmrtnih ostankov Rudolfa Maistra iz pokopališča Pobrežje na pokopališče Dobrava v grobnico po načrtu arhitekta Jožeta Plečnika sem ustavil zaradi prepričanja, da projekt ne bo realiziran, sploh pa ne v planiranem času do 23. novembra 2018. Negativna mnenja nekaterih posameznikov v medijih o možni grobnici na Dobravi so vplivala na potencialne donatorje projekta in s tem so se možnosti, da bi bilo zbranega dovolj denarja za realizacijo, zmanjšale na minimum. Presenetila me je tudi polarizacija mnenj o primernosti premestitve posmrtnih ostankov nasploh. Ta nasprotujoča si mnenja so mi dala vedeti, da časi za takšne aktivnosti niso primerni. Tisti, ki so prižigali in še prižigajo svečke generalu, zdaj nasprotujejo premestitvi njegovih posmrtnih ostankov in postavitvi veličastnega nagrobnika. V časnikih s polno mero domoljubja na dolgo in široko poudarjalo pozitivno vlogo generala v preteklosti, vendar prekopu meni iz neznanega razloga ostro nasprotujejo. Jaz, ki sledim želji svojega očeta in bi svojemu dedku takšen nagrobnik iz vsega srca privoščil. Zasluži si ga. Navsezadnje, ni bil samo dedek, bil je tudi slavni general."

"Nismo sposobni biti enotni"

Na MO Maribor pravijo, da brez soglasja edinega zakonitega dediča Maistrovih posmrtnih ostankov ne bodo premeščali. Ob tem je mariborski župan dr. Andrej Fištravec dejal: "Že v 70-ih letih prejšnjega stoletja, ko so se pripravljali projekti za izgradnjo novega mestnega pokopališča na Dobravi, sta Maistrova sinova izrazila željo, da bi novo Maistrovo grobnico postavili prav tam, na Dobravi. Ideja za postavitev grobnice se mi je zdela primerna, saj je general Rudolf Maister zagotovo osebnost, ki si zasluži večjo izpostavljenost in spoštovanje, kot ga ima trenutno. Da sem sploh pristal na razmislek o preselitvi Maistrovih posmrtnih ostankov v novo grobnico, je bilo ključno soglasje, ki ga je podal Borut Maister, generalov vnuk in edini zakoniti dedič. Kmalu za tem so informacije o premestitvi posmrtnih ostankov prišle v medije in tako smo bili priče nekaterim zelo neprimernim izjavam bolj ali manj znanih posameznikov. Nekatere organizacije, ki so se čutile poklicane, da se o tem opredelijo, so sprejele sklepe, s katerimi so nasprotovale selitvi Maistrovih posmrtnih ostankov kamor koli. Druge selitev kot taka ni motila, jih je pa motila predvidena lokacija – Pokopališče Dobrava. Javni diskurz je dokaj hitro zabredel tako daleč, da se je v celoti izgubila racionalnost. Rudolfa Maistra so si v nekem trenutku hoteli lastiti vsi, čeprav je dejstvo, da o kakršnem koli prekopu oz. selitvi njegovih posmrtnih ostankov odloča izključno njegov dedič, to je Borut Maister. Maistrov vnuk si je po dolgotrajni medijski gonji premislil in umaknil soglasje k preselitvi posmrtnih ostankov v novo grobnico. S tem tudi nimamo več ključnega pogoja, da nadaljujemo z izvedbo projekta, kar pomeni, da selitve Maistrovih posmrtnih ostankov v novo grobnico ne bo. Vsaj zaenkrat. Žal se je tudi na tem primeru pokazalo, da niti pri tako pozitivnih osebnostih, kot je general in pesnik Rudolf Maister, nismo sposobni biti enotni in Maistra vsaj simbolično dvigniti višje. Upam, da osnovna ideja s tem ni dokončno zamrla in da bo nekoč v prihodnosti naša družba sposobna stopiti skupaj in velike ljudi postaviti tja, kamor si zaslužijo."