Vrh

Devet možnih mest za srečanje Trumpa in Kima

B.K.
19. 4. 2018, 10.55
Posodobljeno: 19. 4. 2018, 10.56
Deli članek:

Ameriški predsednik in severnokorejski vrhovni voditelj Kim Džong Un se bosta sestala v začetku junija. To so možne lokacije njunega sestanka.

Reuters
Bangkok

Bangkok

Ameriška ambasada na Tajskem je ena izmed večjih. Bangkok je tudi eno izmed redkih mest v Aziji, ki gosti Severnokorejsko veleposlaništvo.

Ženeva

Profimedia
Ženeva

Glavno mesto diplomatsko nevtralne Švice je gostilo že mnogo visokih diplomatskih srečanj. Leta 1955 so se tako v Ženevi sestali voditelji ZDA, Sovjetske zveze in Francije. Švicarska prestolnica je potencialna kandidatka tudi zato, ker je Kim tam obiskoval šolo.

Helsinki

Profimedia
Helsinki

Severnokorejski diplomat Čoe Kang Il je finsko prestolnico obiskal marca. Tam se je sestal z ameriško in južnokorejsko delegacijo tik za tem, ko je Trump sprejel kimovo vabilo na srečanje.

Singapur

Reuters
Singapur

Singapur je v preteklosti že gostil srečanje predstavnikov dveh sovražnih si strani. Leta 2015 sta se tam sestala kitajski predsednik Ši Džinpin in tajvanski predsednik Ma Jing Jeu. Mestna državica ima sicer diplomatske stike tako z ZDA kot s Severno Korejo, kar jo uvršča v vrh možnih lokacij srečanja.

Štokholm

Profimedia
Štokholm

Švedska ima dobre diplomatske odnose s Severno Korejo in je v preteklosti že večkrat opravljala funkcijo posrednika med ZDA in Severno Korejo. Severnokorejski zunanji minister Ri Jong Ho je sicer marca, takoj po najavi srečanja med voditeljema ZDA in Severne Koreje, odpotoval v švedsko prestolnico.

Oslo

Profimedia
Oslo

Za mesto srečanja se bori tudi prestolnica tretje skandinavske države. Norveški Oslo je že maja 2017 gostil srečanje med predstavniki obeh sil. Na srečanju sta se strani dogovorile za izpustitev ameriškega državljana Otta Warmbiera iz severnokorejskega zapora. Korejci so držali besedo in študenta izpustili, a je ta umrl en teden po vrnitvi.

Praga

Reuters
Praga

Stric severnokorejskega voditelja Kim Pjong Il je ambasador na češkem. Tesne družinske vezi bi lahko češko prestolnico postavile na politični zemljevid.

Varšava

Reuters
Varšava

Ameriški predsednik ima Poljsko v čislih. Všeč mu je njeno nasprotovanje nemški prevladi v Evropi, zato ni nenavadno, da je v Varšavi imel prvi govor na stari celini, po njegovi izvolitvi. Poljska prestolnica sicer gosti tudi veliko severnokorejsko ambasado.

Ulan Bator

Profimedia
Ulan Bator

Mongolija meji na Rusijo in Kitajsko. Ima diplomatske vezi tako z Združenimi državami kot s Severno Korejo. Ima tudi železniško povezavo do severnokorejske prestolnice, kar bi lahko bil velik faktor, saj Severna Koreja nima predsedniškega letala, Kim pa je na nedavni obisk Kitajske odpotoval prav z vlakom.