Bombni napadalec

FOTO: Osumljenec se je razstrelil v avtomobilu

J.P./STA
21. 3. 2018, 10.30
Posodobljeno: 21. 3. 2018, 11.31
Deli članek:

Domnevni bombni napadalec iz Teksasa, ki naj bi bil odgovoren za vrsto eksplozij v tej ameriški zvezni državi, se je razstrelil.

Profimedia

Osumljenec se je razstrelil v svojem avtomobilu, potem ko so mu na sled prišli teksaški policisti. Pred tem so bili slišati tudi streli. Zaenkrat še ni znano, če so bili povezani z lovom na domnevnega bombnega napadalca. 

Osumljeni je 24-letni belec. V eksploziji, s katero si je vzel življenje, je bil ranjen tudi en policist. Zaenkrat še ni znano, če je deloval sam. Prav tako ni znano, kakšen je bil njegov motiv.

Osumljenec je pakete oddajal zamaskiran – kot je razvidno s posnetkov varnostnih kamer, je nosil lasuljo in rokavice.

Šest eksplozij

V Teksasu je ta mesec odjeknilo že šest eksplozij, ki so skupno zahtevale najmanj dve smrtni žrtvi. FBI in teksaški policisti so ob tem potrdili, da je bila torkova eksplozija bombe v objektu podjetja FedEx nedaleč od San Antonia povezana s tremi bombnimi napadi v Austinu.

Na bombne napade se je v torek odzval tudi predsednik ZDA Donald Trump, ki jih je označil za dejanja bolnega posameznika ali posameznikov. Zagotovil je, da lokalna, državna in zvezna policija delajo vse, da pridejo zadevi do dna.

V objektu FedExa blizu letališča v Austinu so prav tako v torek našli in deaktivirirali še eno bombo. Torkova eksplozija na jugu mesta pa ni bila povezana z napadi.

Začelo se je 2. marca, ko je bomba v paketu pred hišo ubila 39-letnika, ki je paket nič hudega sluteč pobral. Deset dni kasneje je bomba, nastavljena na podoben način, ubila najstnika in hudo ranila njegovo mamo, isti dan pa je še ena bomba na drugem kraju hudo ranila 75-letno žensko.

Policija je uvodoma domnevala, da gre za zločine iz sovraštva, saj so bile bombe nastavljene v predelih mesta, kjer živijo manjšine. Ta teorija je padla v vodo v nedeljo, ko je bomba poškodovala dva moška v predelu mesta, kjer pretežno živijo belci.

Ta bomba je bila bolj dovršeno izdelana, saj je bila povezana z žico, ki je sprožila bombo, ko sta moška stopila na past. V torek je bomba v objektu podjetja za dostavo FedEx poškodovala eno osebo, bombo pri letališču v objektu FedExa pa so pravočasno našli in deaktivirali. Policija je sporočila, da bombi nista bili namenjeni FedExu.

V Austinu je v torek odjeknila še ena eksplozija, vendar ta po poročanju FBI ni povezana z napadi. Šlo naj bi za eksplozijo zažigalne naprave, ki jo je sprožil uslužbenec v trgovini.