Giganti za skupno mizo

Melania Trump je zavihala rokave in se lotila "spornega" projekta

T.L.
21. 3. 2018, 09.18
Posodobljeno: 21. 3. 2018, 09.43
Deli članek:

V Beli hiši je zbrala predstavnike Amazona, Facebooka, Googla, Twitterja in drugih tehnoloških podjetij. Je pa priznala, da se zaveda, da so ljudje skeptični do njenih prizadevanj. Tega je, seveda, "kriv" njen mož Donald Trump, ki družbena omrežja brez zadržkov uporablja za umazane obračune s kritiki in nasprotniki.

Reuters
Previdno je v uvodnih besedah naslovila tudi kritike.

Melania Trump je poprijela za delo: v torek je v Beli hiši gostila prvo javno razpravo o nasilništvu na svetovnem spletu in družbenih omrežjih, odkar je leta 2016 napovedala, da bo to področje, v katerega bo usmerila svoj vpliv kot prva dama ZDA. Za mizo je zbrala predstavnike Amazona, Facebooka, Googla, Twitterja in drugih tehnoloških velikanov in odprla razpravo o tem, kako  - predvsem otrokom in mladim - zagotoviti varnejši svetovni splet.

Melania se zaradi izbire področja delovanja že od naznanitve leta 2016 sooča s številnimi kritikami, češ, kako se bo borila za prijaznejši splet, ko ne ne zmore "vzgojiti" niti svojega moža, ki družbena omrežja redno uporablja za umazane obračune s kritiki in nasprotniki. V besedilu se je Melania tudi previdno odzvala na kritike, ki jo pozivajo, naj najprej pomete pred lastnim pragom. Donald Trump je namreč "prvak" v neusmiljenih, nesramnih, žaljivih in verbalno nasilnih zapisih na Twitterju, s katerimi napada vse, ki se mu tako ali drugače zamerijo. Melanii so tudi očitali, da je zelo počasna v udejanjanju napovedi, saj je preteklo več kot leto dni od napovedi, sama pa se ves ta čas na področju, ki ga je izbrala, ni aktivirala.  

"Tehnologija je spremenila naš univerzum. Ampak kot vse močne stvari ima lahko tudi svojo slabo stran. Naša kultura je postala preveč zlobna in groba, še posebej za otroke in najstnike, " je previdno začela Melania. Izrekla je dobrodošlico prišlekom, predstavnikom gigantskih tehnoloških podjetij: "Kot prva dama prejemam veliko pisem otrok. Ki so jih nadlegovali ali jim grozili preko družbenih medijev. Vem, da ste se v vsakem od podjetij in v skupinah ukvarjali več let na teh vprašanjih in veselim se, da bom slišala, kaj ste se naučili, kaj je bilo doseženo, in kakšen napredek je še treba narediti."

In pojasnilo kritikom:  "Dobro se zavedam, da so ljudje skeptični, ko govorim o tej temi. Zaradi moje zaveze spopadanju s tem vprašanjem so me že kritizirali in vem, da se bo to nadaljevalo. Vendar mi kritike ne bodo preprečile, da delam, kar je prav. Edini cilj je pomoč otrokom prihodnjih generacij". Melania je sicer napovedala boj predvsem nasilništvu, ki ga izvaja nekdo brez imena, ki se skriva za internetom. Skrivanja za internetom pa Trumpu nikakor ne moremo očitati, saj svoje napade ponosno izvaja javno, s svojim imenom in priimkom. 

V katero smer pa bo Melania usmerila "puščico" v izbrani iniciativi, pa je ostalo skrito pred javnostjo, saj so po uvodnem nagovoru novinarje prosili, da zapustijo prostor in nadaljevanje razprave.

Ob Melaniinih prizadevanjih in kritikah, ki jih je deležna, pa Vanity Fair spomni, da ni nujno, da Trumpovo vedenje na spletu spodkopava Melaniina prizadevanja za prijaznejši spletni svet. Nenazadenje dejstvo, da si je Barack Obama rad privoščil sladoled, ni ogrozilo prizadevanj Michelle Obama v iniciativi po njenem izboru Gibajmo se (Let’s Move!). Tudi fotografija George W. Busha, ki naj bi otrokom bral narobe obrnjeno knjigo, ni spodkopala iniciative Laure Bush Pripravljeni za branje, pripravljeni za učenje (Ready to Read, Ready to Learn).

Reuters
Za skupno mizo je zbrala tehnološke gigante.