Škandal se krepi

Zuckerberg izgublja milijarde, pozivi k izbrisu Facebook profilov

T.L.
21. 3. 2018, 10.41
Posodobljeno: 21. 3. 2018, 11.05
Deli članek:

Vrednost podjetja je padla za več deset milijard dolarjev. Vrtoglavi znesek pa ne ogroža obstoja tehnološkega giganta.

Profimedia
Facebook je več sto pogodbenikom plačeval za prisluškovanje pogovorom uporabnikov.

Mark Zuckerberg se je znašel v manjših težavah, ki so nekoliko udarile tudi po njegovi "denarnici". Kriva je kriza zaupanja v aferi, ki je izbruhnila po razkritju, da je podjetje Cambridge Analytica zbralo podatke 50 milijonov uporabnikov Facebooka brez njihovih dovoljenj in jih nato uporabilo za izdelavo programske opreme, na podlagi katere bi lahko predvidevali, za koga bodo volivci glasovali, in kako bi vplivali na njihovo izbiro.

Zaradi burnega dogajanja, v katerega je vpleten Facebook, je vrednost podjetja padla za 37 milijard ameriških dolarjev, po drugih podatkih za 50 milijard dolarjev. Lastnik podjetja Mark Zuckerberg je izgubil šest milijard dolarjev. Kljub padcu gre za številke, ki so le kaplja v morje v vrednosti tega tehnološkega giganta: vrednost Facebooka namreč še vedno ostaja ocenjena na 500 milijard dolarjev. Res pa je, da ni povsem jasno, s čim vsem se bodo v prihodnje morali soočati v podjetju. Poročali smo, da so Zuckerberga  povabili v Evropski parlament. Tudi parlament v Londonu želi pojasnila v zvezi z domnevno zlorabo podatkov uporabnikov Facebooka, s preiskavo obtožb se v obeh parlamentih ukvarjata pristojna odbora. 

Pojavlja se vse več pozivov in opozoril ljudem, naj si izbrišejo Facebook profil. Eden od njih je tudi soustanovitelj aplikacije WhatsApp Brian Acton, ki je s prodajo aplikacije Facebooku za 19 milijard dolarjev. Na Twitterju je objavil enostavno sporočilo: "Čas je. Izbrišite Facebook". Svoj profil je tudi izbrisal.

Vprašanje pa je, če so povprečni uporabniki dojemljivi za tovrstne pozive, sploh, ker se morajo ob tem zavedati, da se z izbrisom Facebooka odpovedo tudi uporabi Instagrama in WhatsAppa. Da, nakupi Facebooka v zadnjih letih so bil premišljeni in še zdaleč niso stavili vsega "le na enega konja". 

Zgodba o kraji osebnih podatkov s Facebooka, pa še kmalu ne bo poniknila, saj se v tujih medijih vsakodnevno pojavljajo nova razkritja o posledicah, ki jih ima (predvsem na današnjo ameriško) politično realnost vpletanje strateškega podjetja Cambridge Analytica.

Zanimivo je, da Zuckerberg, ki nikoli ni skrival voditeljskih ambicij in pogosto kar na Facebooku s sledilci deli svoje etično obarvane vizije o tem, kakšen naj bi bil svet v prihodnje, v dneh od izbruha afere, ostaja zavit v molk. Verjamemo pa, da je v ozadju 24 ur dnevno v pogonu "armada" Facebookovih odvetnikov, ki iščejo poti, kako se z najmanj možne škode podjetje izvleči iz težav.