Hrvaški Escobar

Priča: »V Kolumbiji ga je varovala vojska, osebno je obiskoval laboratorije«

L.T. / Novice Svet24
13. 3. 2018, 07.00
Posodobljeno: 13. 3. 2018, 07.43
Deli članek:

Stjepan Prnjat, ki so ga v sredo aretirali v Ljubljani, je po izhodu iz italijanskega zapora hitro zašel na stara pota.

Youtube
Prnjat med družbeno-koristnim delom v italijanskem zaporu.

Bil je vzoren zapornik

Prnjat je skoraj 11-letno zaporno kazen v Italiji odslužil kot vzoren zapornik. Zadnji dve leti je celo prostovoljno delal v zavetišču za brezdomce v Raveni.

Stjepan Prnjat, hrvaški Escobar, ki so ga slovenski kriminalisti v sredo aretirali v hotelu Union, je osebno nadzoroval vsak korak pri tihotapljenju kokaina iz Kolumbije v reško pristanišče. »Prnjata je v Kolumbiji varovala kolumbijska vojska. Ko smo pristali v Cartageni, nas je Prnjat že čakal z vojaki. Vojsko se je tam moralo plačati. Vsi bi bili mrtvi, če nas ne bi varovali. Prnjat je osebno odhajal v laboratorije, v pragozd, da bi se prepričal, da je roba primerne kvalitete,« je po poročanju Jutarnjega lista izjavila neimenovana priča iz prejšnjih postopkov proti Prnjatu.

»V gozdu so celo prespali, saj je bilo zanje zelo pomembno, da proizvajalec naredi natanko to, kar so zahtevali. Enkrat sem celo sama šla z njimi, saj me je zanimalo, kako to poteka. Videla sem velike kotle, v katerih se kuha kokain, ki so ga na koncu stisnili v velike kocke. To kocko so nato spremenili v temno tekočino; rekli so mi, da je to prvič, da gre kokain v Evropo v takšni obliki,« se je glasilo njeno pričanje, ki je poleg ostalih Prnjata za deset let poslalo na hladno v italijanski zapor.

USKOK
Kokain so tovorili v kontejnerju z mešanimi kovinskimi odpadki.

Policijska operacija Nana

Mednarodna policijska akcija, v kateri so slovenski kriminalisti sodelovali s hrvaškimi, nemškimi, avstrijskimi in nizozemskimi ter še z Europolom in ameriško agencijo za boj proti mamilom (DEA), je potrdila sume, da je Prnjat po prestani zaporni kazni zašel na stara pota.

Najnovejša preiskava je pokazala, da je Prnjat ohranil dobre zveze v Južni Ameriki. Tokrat je bil to človek, ki ga je Prnjat imenoval »Pablo«. Policisti ga poznajo le kot glas prek telefona, ki so ga posneli med prisluškovanjem Prnjatu. Iz prisluhov so razbrali, da je Prnjat Pablu prinesel 300 tisoč evrov v gotovini in s tem kupil sto kilogramov kokaina. To količino so policisti 3. marca zasegli na reškem kontejnerskem terminalu Brajdica. Kokain je bil v zabojniku z »mešanimi kovinskimi odpadki«.

USKOK
Hrvaški policisti med pregledom kontejnerjev v reškem pristanišču.

100 ton je bil le začetek

Policisti so sicer iz telefonskih prisluhov razbrali, da je imel Prnjat še večje načrte. V pripravi so bile pošiljke kokaina, težke do pol tone, ki bi si morale slediti ena za drugo. Preiskava je razkrila, da so priprave na večje količine šele potekale. Podjetja iz Zagreba so namreč januarja 2017 od podjetja Mss Panama iz Paname naročila kovinske odpadke v vrednosti 28.800 ameriških dolarjev. Iz Ekvadorja so naročili tudi zabojnik banan in od še neznanega podjetja zabojnik ananasa. Policisti sumijo, da so bila ta naročila samo test, ali so jim policisti pri prevozu kokaina na sledi.

Del kriminalne združbe tudi diplomirani kriminalist

Poleg Prnjata je bilo aretiranih še šest hrvaških državljanov. Med njimi tudi 43-letni Ante Lukenda, diplomirani kriminalist s končano višjo policijsko šolo. Poleg Hrvatov so policisti aretirali tudi državljana Nizozemske, Kolumbijca z dvojnim – španskim in kolumbijskim državljanstvom ter nekdanjega državljana Bosne in Hercegovine, ki ima nizozemsko državljanstvo.