Obvezno cepljenje

Necepljene šolarje so poslali domov

G.G.
12. 3. 2018, 20.36
Posodobljeno: 12. 3. 2018, 20.36
Deli članek:

Italijanske oblasti so staršem naložile, da poskrbijo za obvezno cepljenje otrok. Zadnji rok je odbil danes.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V nekaterih šolah so morali otroke poslati domov, ker niso imeli potrdila o cepljenju. Nekaj staršev je kasneje sporočilo, da so potrdilo pozabili doma, bili pa so tudi takšni, ki načrtno niso cepili otrok, kljub temu pa so jih poslali v šolo.

V mestu Elmas na Sardiniji so poslali domov kar 40 otrok. V Milanu so zabeležili le štiri takšne primere. Po vsej državi pa je bilo necepljenih okoli 40 tisoč osnovnošolskih in vrtčevskih otrok.

Ukrep italijanskih oblasti o obveznem cepljenju je obrodil sadove. 95 odstotkov otrok je prejelo kombinacijo cepiva proti tetanusu, hepatitisu B, otroški paralizi in davici. Za šest odstotkov pa se v enem letu zvišala precepljenost proti ošpicam.

V Italiji so poleti lani sprejeli zakon o obveznem cepljenju otrok do 16. leta. Izjema so otroci, pri katerih bi cepljenje ogrozilo življenje.Cepljenje je obvezno proti desetim boleznim: otroški paralizi, davici, tetanusu, hepatitisu B, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa B, ošpicam, noricam, rdečkam in mumpsu.