Zamuda

Na hodnikih bodo telovadili še vse do maja

M. L.-S. / Dolenjski list
12. 3. 2018, 20.41
Deli članek:

Popravila v vetrolomu decembra lani poškodovane šole še niso začeli. »Sanacija se izvaja skladno z zakonodajo,« na očitke o prepočasnih postopkih odgovarjajo na Občini Kočevje.

M. l.-S.
Veter je odnesel streho telovadnice.

Minili so trije meseci, odkar učenci OŠ Stara Cerkev telovadijo na hodnikih, v eni izmed učilnic ali pa, kot pravi ravnateljica Sonja Veber, hodijo na sprehode. Tako pa bo še vse do maja. Do takrat naj bi namreč, kot nam je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič, končali popravilo.Vendar se sanacija OŠ Stara Cerkevv tem trenutku ne izvaja. Zaradi snega, ki ga je na Kočevskem še posebej v izobilju, je sicer razumljivo, da obnova šole zdaj ne poteka. Ni pa razumljivo in po mnenju nekaterih tudi ne sprejemljivo, da Občina Kočevje, ki je kot ustanoviteljica šole tudi investitor sanacije, skoraj tri mesece po vetrolomu del sploh še ni začela.

Veliko razočaranje

Razpis za izbiro izvajalca del je bil že objavljen, celoten postopek izbora pa se bo zaključil še ta teden. Če ne bo pritožb, bi se dela lahko začela takoj, ko bi vreme to dopuščalo. 

»Zelo smo razočarani. Najprej bi morali zamenjati streho, vse drugo bi lahko počakalo. Zamenjali pa bi jo lahko že januarja, ko je bilo lepo, sončno vreme,« pravi Vebrova. Veter, ki je največ škode naredil na delu šolskega poslopja, kjer je telovadnica, je namreč odnesel del strehe telovadnice, obrnjene proti Gorenju, in v celoti uničil kupole na strehi; prav tako je uničil zunanje žaluzije, poškodbe so nastale tudi na stropu, stenah in parketu telovadnice ter na žlebovih in fasadi. V tako imenovanem novem delu, ki je bil rekonstruiran po požaru junija 2013, pa so nastale poškodbe na strešnih oknih in strehi, kar je povzročilo zamakanje na stropu in stenah stopnišča. Skupna ocena vrednosti škode je 236.279 evrov z DDV.

Kakovostna streha

Kot pravi Vebrova, bi občina lahko za zamenjavo strehe na telovadnici namenila interventna sredstva, vendar tega ni storila oziroma je zato, da bi preprečili nadaljnjo škodo, zagotovila 23.997,63 evra z DDV in streho interventno prekrila. Po mnenju Vebrove bodo imeli zato zaradi sedanjih velikih količin snega, ko se bo otoplilo, težave z zamakanjem, a po Prebiličevih besedah drugače pač ni šlo. Pravi, da so se za začasno prekritje strehe odločili, ker ne nameravajo le sanirati škode, ampak narediti kakovostno streho, ki bo še dolgo služila svojemu namenu.

Izboljšave

Pobudo za eno izmed izboljšav je podala prav Vebrova, ki je, kot nam je potrdila, na ogledih, ki so jih opravili na šoli takoj po neurju, vprašala, ali je strešne kupole možno zatemniti, saj jim naravna svetloba pogosto otežuje izvajanje različnih dejavnosti. Poleg tega je predlagala, da se namesto mehanskega upravljanja zunanjih žaluzij predvidi električno upravljanje. Na občini so povedali, da so njen predlog glede žaluzij sprejeli, glede strehe pa so se odločili, da bodo kupole odstranili in namesto njih predvideli streho in strop, saj je takšen ukrep dolgoročnejši in z vidika izrednih vremenskih razmer manj tvegan, poleg tega pa takšna izvedba omogoča dodatno izolacijo strehe.

Denar

Tudi zato, kot pravi župan, so poskušali v pogajanjih z zavarovalnico, ki so zdaj v zaključni fazi, doseči čim višjo odškodnino. Ker pa bo odškodnina, ki jo zavarovalnica ponuja v višini 153.914,72 evra z DDV, le delno pokrila sanacijo škode, so za pomoč zaprosili tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, a jih je obvestilo, da jim sredstev ne morejo zagotoviti, saj za to niso podani zakonski razlogi. Kot je povedal župan, občina denarja za sanacijo tudi ni predvidela in so ga zagotovili šele januarja letos.