Mobilna verzija
00:10 22. september 2018

FOTO: Lana zdaj že hodi z običajnimi čevlji

Novice Svet24
Gabrijel Toplak / Novice Svet24 Maribor
1

Lanina stopala so ožja in krajša, saj so ji v nekatere prste vstavili ploščice in ustavili rast. Dva prsta so ji skrajšali, na vsaki nogi enega pa popolnoma odstranili.

Lana Beranič, čevlji, zavezovanje

Lana je nadvse vesela, da naposled le lahko obuje običajne čevlje ali športno obutev. Foto: Osebni arhiv

Če se v zadnjem času precej piše o Marku Aberšku iz Kamnice, ki bo z mamo Jožico maja za osem mesecev odpotoval v medicinski center St. Mary na Floridi v ZDA na operacijo nog k dr. Droru Paleyju, se je pred letom dni veliko govorilo o Lani Beranič iz Maribora. Takrat drugošolka je tam uspešno prestala operacijo obeh stopal.

Lana Beranič, bratec, sprehod

S svojim bratcem Tianom se rada odpravi na sprehod. Foto: Osebni arhiv

Občasno ima spremljevalca

Lana Beranič, Amerika, Dror Paley

Lana na pregledu pri dr. Paleyju. Foto: Osebni arhiv

Lana, ki je pred operacijo nosila po meri narejeno obutev številka 40 ali 41, že kakšno leto nosi običajne čevlje, je za Novice Svet24 povedal njen oče Marjan, a hojo še mora popraviti. Njeni podplati še niso oblikovani tako, kot bi morali biti, zato je bil z Lano nedavno na pregledu na univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, kjer ji bodo naredili čevlje s posebej oblikovanimi vložki, da se bodo njeni podplati pravilno oblikovali. »Srečni smo, da je Lana dobro in nosi povsem normalne čevlje. V šoli ima občasnega spremljevalca, ki jo spremlja na avtobus, ko gredo s šolo v gledališče, kino ali kam drugam,« je pojasnil Beranič.

Žilice pokajo redkeje

Lani so pred operacijo stalno pokale žile na nogah. Oče pravi, da te težave sicer še vedno ima, a so na dobri poti, da jih odpravijo. »Z Lano sva že bila pri dermatologu v mariborskem kliničnem centru, zdaj čakava na ultrazvok žil. Veseli smo, da ji žilice po operaciji manj pokajo,« je pojasnil Beranič in dodal, da se Lana operacije še vedno spominja.

Mark Aberšek, hoja, sprehod

Marka Aberška, ki bo na Floridi bival osem mesecev, čakajo tri ali štiri zahtevne operacije. Foto: Osebni arhiv

Pomoč pri nastanitvi

Družina Beranič se je tudi odločila, da pomaga Marku Aberšku. »Na Floridi je življenje zelo drago. To vem iz lastnih izkušenj. Med večmesečnim bivanjem tam sem imel še veliko stroškov, denimo za preglede pri zdravniku za kri ali slikanje, ki niso bili všteti v zavarovanje. In za takšne stvari potrebuješ denar takoj. Prav zato sem jim uredil nastanitev in vse potrebno za bivanje,« je sklenil Beranič.

Vaš prispevek