Težak sneg

"Naenkrat je počilo! Od gospodarskega poslopja ni ostalo skoraj nič"

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
8. 3. 2018, 20.01
Deli članek:

Pospravljanja in čiščenja lesa ter opek uničenega gospodarskega poslopja se bodo domačini lotili šele, ko ne bo več snega. Pričakujejo pa tudi »posluh« agencije za kmetijske trge.

Občina Vransko
Od gospodarskega poslopja so ostali skoraj samo zidovi.

Na kmetiji Bistan v Zahomcah pri Vranskem se je pred kratkim pod težo snega porušil hlev. Ujetih pet glav govedi so rešili prostovoljni gasilci, prostor pa so jim ponudili sosedi. Damijana Bistan je povedala, da je dve kravi hudo poškodovani pregledal živinozdravnik, a jim še ni zagotovil, da bosta preživeli. »Gospodarsko poslopje, od katerega so ostali le zidovi, je popolnoma uničeno, najverjetneje se je enako zgodilo s traktorjem,« je pojasnila Bistanova. Objekt je bil starejše gradnje, po njenih besedah pa ni vzdržal teže snega, ki se je nabral na strehi. O načrtih je sogovornica vseeno dodala: »Zdaj bo treba počakati, da bo sneg skopnel, potem se bomo takoj lotili pospravljanja in čiščenja lesa ter opek. Hvaležni smo sosedom, ki so nam obljubili pomoč.«

Občina Vransko
Ostrešje je popustilo pod težo snega.

V času, ko se je porušil hlev, je Bistanova v neposredni bližini čistila sneg z avtomobila. »K sreči je bil avto nekoliko odmaknjen in je ostal nepoškodovan, vendar je bil od prahu povsem neprepoznaven. Vse skupaj je trajalo le nekaj sekund. Ravno sem sedla v avtomobil, da se odpeljem, ko je naenkrat močno počilo. Še prav obrniti se mi ni uspelo, ko od gospodarskega poslopja ni ostalo skoraj nič. Od zidov in večje količine sena je v hipu nastal velik oblak črnega dima. Nisi videl niti metra pred seboj,« je razložila Bistanova.

Občina Vransko
Notranjost zaradi polomljenih tramov ni več prehodna.

Interventna pomoč

Župan Vranskega Franc Sušnik sporoča, da je prizadeti kmetiji odredil nakazilo v višini 1500 evrov. »Od pristojne kmetijske svetovalke pričakujemo, da jih bo podučila in jim pomagala pri javljanju višje sile na agencijo za kmetijske trge ter pri pridobivanju interventne pomoči iz tega naslova,« je dejal župan. 

Občina Vransko
Ena od krav, ki je tudi breja, je utrpela precej hude poškodbe.

Občina Vransko
Velik kup lesa in betona bodo zdaj odpeljali.