Protesti

FOTO: Ob 8. marcu vrelo po vsem svetu

B.K./STA
8. 3. 2018, 19.49
Posodobljeno: 8. 3. 2018, 20.11
Deli članek:

Mednarodni dan žena so po vsem svetu obeležili s protesti. V Ljubljani so zbrani zahtevali dejansko in ne le formalne enakosti. V Španiji so obstali vlaki, Francoski časopis Liberation pa je bil za moške simbolno dražji.

BoBo

V Ljubljani je študentsko društvo Iskra organiziralo že drugi shod ob 8. marcu. Zbrane in zbrani so na Kongresnem trgu poudarili, da so ženske še vedno potisnjene v materialno neenakost, predvsem zaradi večjega deleža opravljanja skrbstvenega dela, neenake obravnave na trgu delovne sile, napada na njihove reproduktivne pravice in obsežnega nasilja, ki se vse prevečkrat konča tragično.

BoBo

Zahteve so bile jasne, med drugimi podružbljenje skrbstvenega dela začenši z dostopnimi vrtci in brezplačno hrano za šolajoče otroke, enako vrednotenje tako imenovanih feminiziranih poklicev, podaljšanje očetovskega dopusta, pravične pokojnine ter strožje kazni za nasilje v družini.

BoBo

V Španiji so obstali vlaki

V Španiji so v znak protesta zaradi neenakopravnosti spolov obstali vlaki. K 24-urni stavki v železniškem prometu, v okviru katere so za dve uri obstali vlaki, je pozvalo deset sindikatov. Skupine za pravice žensk so poleg tega ženske pozvale, naj danes ne zapravljajo in naj ne opravljajo gospodinjskih opravil.

Tako stavka, zaradi katere je bilo danes odpovedanih več sto vlakov in je bila med drugim prizadeta madridska podzemna železnica, kot poziv ženskam, naj danes zaprejo svoje denarnice in za vsaj en dan opustijo gospodinjska opravila, sta sprožila precej razprav v Španiji. Mnogi se z njima ne strinjajo. Vladajoča desnosredinska Ljudska stranka je tako ocenila, da gre za akcije "feminističnih elit in ne resničnih žensk z vsakdanjimi težavami".

Reuters
V Bilbau se je zbrala ogromna množica.

Po drugi strani so protest podprle številne vidne Španke, od ministrice za kmetijstvo Isabel Garcia Tejerina in predsednice madridske regije Cristine Cifuentes do igralke Penelope Cruz, ki je sporočila, da bo danes na "domači stavki" in ne bo imela javnih nastopov. Anketa španskega časnika El Pais, ki je zajela 1500 ljudi, je obenem pokazala, da 82 odstotkov vprašanih podpira stavko in da jih 76 odstotkov meni, da je življenje žensk v Španiji težje od življenja moških.

Dvourni stavki v Španiji, h kateri sta pozvala dva glavna sindikata, ki se nista hotela pridružiti 24-urni stavki, sta medtem sporočila, da se jim je pridružilo 5,3 milijona ljudi, poroča.

Reuters
8. marec so s protesti obeležili po vsej Španiji (Malaga).

Po podatkih Eurostata so ženske v Španiji plačane 13 odstotkov manj od moških kolegov v javnem in kar 19 odstotkov manj v zasebnem sektorju.

Francoska vlada bo objavila kdo žensk ne plačuje enakovredno

V Parizu je francoski predsednik Emmanuel Macron obljubil, da bodo imenovali podjetja, ki ženskam plačujejo manj za isto delo. Premier Edouard Philippe je že v sredo opozoril, da bi ta podjetja lahko denarno kaznovali v višini do enega odstotka njihove plačne mase.

Francoski dnevnik Liberation je medtem ceno izvoda današnjega časnika za moške simbolno podražil za 25 odstotkov. Francozinje so namreč lani v poprečju zaslužile 25,7 odstotka manj kot Francozi.

Anglea Merkel: Ženske ne smemo zaspani na lovorikah

Nemška kanclerka Angela Merkel je v video posnetku ženske pozvala, naj ne zaspijo na lovorikah. "Boj za enake pravice se nadaljuje. Veliko je še treba storiti, da bodo imele ženske enake pravice, pa tudi enake dolžnosti kot moški," je izpostavila. Prepričana je, da jim bo to uspelo doseči.

Na Kosovem proti nasilju

V Prištini so tri rdeče plakate, enake kot so bili v z oskarji nagrajenem filmu Trije plakati pred mestom, postavili pred sedež kosovske policije. "Še koliko nesprejetih klicev," piše, ob tem pa imeni žensk, ki sta ju ubila njuna soproga.

V Aziji najhuje na Filipinih

Na Filipinih se je na stotine aktivistk, oblečenih v rožnate in vijolične srajce, zbralo v znak protesta proti tamkajšnjemu predsedniku Rodrigu Duterteju, ki velja za enega najhujših kršiteljev pravic žensk v Aziji.

Zbrane je med drugim nagovorila vrhovna sodnica Maria Lourdes Sereno, proti kateri je filipinski parlament sprožil postopek odstavitve, ker naj ne bi plačevala davkov, sama pa vztraja, da je žrtev političnega pregona, "laži, groženj in nadlegovanja". "Borim se za prihodnost našega naroda, ki ljubi svobodo," je poudarila na današnjem shodu in zatrdila, da se ne bo predala.

Indijke s človeško verigo proti posilstvom

O protestih proti nasilju in diskriminaciji žensk danes poročajo tudi iz Indije. Udeležilo se jih je več tisoč ljudi. V prestolnici New Delhi so v glavni poslovni četrti v okviru kampanje Rape Roko (Zaustavite posilstva) pripravili tudi človeško verigo. Protestniki so med drugim zahtevali ostrejše kazni za tiste, ki zagrešijo zločine nad dekleti in ženskami, ter učinkovitejše sodne procese.

Reuters
Protestnice na ulicah New Delhija.

Iraške ženske tekle za dostojanstvo

V drugem največjem iraškem mestu Mosul, od koder so julija lani po letih zasedbe pregnali skrajneže Islamske države, je 300 žensk simbolično preteklo 900 metrov po glavni ulici. Kot je ob tem povedala organizatorka, so s tem želele ženskam vrniti njihovo mesto, potem ko so bile dolgo postavljene ob stran. Nekatere so nosile napise "Končajte poroke mladoletnih", "Prekinite molk in recite Ne" ter "Imam pravico do svobode govora".