Stroji, salame, prstan ...

Dolgoprstneži iz Mihovice in Dobruške vasi vlamljali v vikende

Lidija Markelj / Dolenjski list
2. 3. 2018, 07.07
Deli članek:

Senada Brajdiča, Mladena in Oliverja Kovačiča sumijo storitve štirih kaznivih dejanj velike tatvine v sostorilstvu. Ukradli naj bi žago, kosilnico, gorivo, pribor, salame ...

Dolenjski list
Od leve proti desni: Oliver in Mladen Kovačič ter Mladen Brajdič.

Na Okrožnem sodišču v Novem mestu je potekal predobravnalni narok, ki so se ga udeležili vsi trije obtoženci. S prostosti je prišel le Oliver Kovačič, Senada Brajdiča so pripeljali iz pripora, Mladena Kovačiča pa iz celjskih zaporov.

Tožilec dal celo popust

Eden stražil, dva kradla

Na vse vlome so se na kraj dogodka pripeljali z avtom, eden je čakal pri avtu in stražil, preostala dva pa sta se lotila dela.

Okrožni državni tožilec Bojan Avbar je predlagal, da v primeru priznanja krivde skupaj predlaga 20 mesecev zapora, a to kazen zmanjša za dva meseca, kar pomeni, za vsakogar leto in pol enotne zaporne kazni. »Če boste izbrali drugo pot, popusta ne bo, predlagal bom tudi višje zaporne kazni,« je dejal. To ponudbo je takoj sprejel le Oliver Kovačič, ki je očitana mu kazniva dejanja priznal, zagovornika pa nima. Mladenov zagovornik je povedal, da se ni mogel še dobro seznaniti z dokaznim gradivom, zato predlaga preložitev naroka. Senad Brajdič je priznal dve od štirih kaznivih dejanj, njegova odvetnica Marija Vrisk pa je po pomislekih privolila v odločitev predsednice senata Mojce Hude, da celotno zadevo preložijo na začetek marca.

Česa so obtoženi?

Kot jim očita obtožnica, so sredi lanskega poletja v sostorilstvu zagrešili štiri velike tatvine. Med 10. in 12. junijem so skozi okno kopalnice v kletnih prostorih vlomili v bivalni vikend v Hrastju na Tolstem Vrhu ter si prilastili sobno anteno, poročni prstan, pozlačeno kravatno sponko, signalno pištolo, dve domači salami in motorno žago. Lastnika so oškodovali najmanj v vrednosti 500 evrov. Le dober teden pozneje, med 21. in 24. junijem, so se iz podobnih razlogov odpravili v vinorodni okoliš Tičnica pri Cerovem Logu, vlomili v zaklenjen bivalni vikend in lastniku odnesli motorno žago, rezalko za železo, udarno kladivo, liter žganja, sedem pločevink piva, klobaso in pol salame ter pol kilograma kave. Škoda znaša najmanj 700 evrov.

Nadaljevali tudi julija

Trojica je vlamljala tudi julija. Med 9. in 10. julijem so skozi okno v kletnem delu vlomili v zidanico v Dolenjem Vrhpolju. Ukradli so kosilnico na nitko, ročno krožno žago, mesarski nož in nekaj jedilnega pribora, dva kuhinjska noža, kilogram napolitank, 20 dekagramov kave, 10 kilogramov suhomesnatih izdelkov in osem sladolednih lučk. Lastnik je bil oškodovan za najmanj 700 evrov. Oba Kovačiča in Brajdič so ravno tako med 9. in 10. julijem vlomili še v zaklenjeno drvarnico poleg stanovanjske hiše v Dolenjem Vrhpolju. Tudi tam so iskali kaj primernega in vrednega. Lastniku so ukradli motorno žago, dve posodi z gorivom, vse skupaj v vrednosti 500 evrov.

Več v aktualni številki Dolenjskega lista.