Strah pred liberalizacijo

Držijo monopol in vlečejo neverjetno visoke plače

G.G.
1. 3. 2018, 21.08
Posodobljeno: 1. 3. 2018, 21.13
Deli članek:

V oddaji Tarča so se dotaknili problema monopolnega položaja Športne loterije, njihovih bajnih plač in netransparentnega financiranja športa.

Bobo
Če bi odprli trg stav, bi tuje stavnice začele plačevati koncesijske dajatve in davke od iger na srečo. Zaenkrat ima monopol Športna loterija.
Judo zveza in kikboks zveza prejmeta več denarja kot košarkarska zveza. Razumno? Na Fundaciji za šport trdijo, da delijo sredstva na podlagi kriterijev. Kriterije pa določajo v Olimpijskem komiteju, kjer prejmejo največ sredstev.

Poslanec SMC Branko Zorman je poskušal z novelo zakona o igrah na srečo prekiniti monopolni položaj Športne loterije, ki po odločitvah Sodišča EU in ljubljanskega okrožnega sodišča ni v skladu z evropskih pravnim redom. V Športni loteriji niso bili navdušeni nad njegovim predlogom liberalizacije (se bojijo konkurence?), novele pa ni podprla niti vlada. In čeprav se je s tem odrekla denarju, ki bi ga v državno malho navrgli obdavčeni tuji ponudniki stav, kjer slovenski igralci stav že danes puščajo precej denarja. Zorman je ocenil, da bi s tujimi ponudniki stav naše športne panoge pridobile dodatnih 10 milijonov evrov.

Na tem mestu je potrebno omeniti, da Športna loterija ni zasebna družba. Največji lastniki pa so državna podjetja: Loterija Slovenije, Pošta Slovenije, Smučarska zveza Slovenije (SZS), Olimpijski komite Slovenije (OKS) in Nogometna zveza Slovenije.

Plače vodilnih kadrov v Športni loteriji niso slabe. Prejšnji direktor Športne loterije je po poročanju v oddaji Tarča v letu 2016 prejel  120.741 evrov fiksne bruto plače. Ob tem so mu dodali še zdravstveno, nezgodno in prostovoljno pokojninsko zavarovanje, nekaj so navrgle poslovna uspešnost, regres in bonitete. Končni prejemek: 194 tisoč evrov ali 16.000 evrov mesečnoali preračunano mesečno 16 tisoč bruto.