Edini eksotični safari v Evropi

FOTO: Kaj se dogaja s Titovim živalskim vrtom?

L.T. / Novice Svet24
1. 3. 2018, 19.50
Deli članek:

Brioni so bili nekoč pridržani za Tita ter njegove najožje sodelavce in prijatelje. Danes lahko vsak izkusi edini safari z eksotičnimi živalmi v Evropi.

Profimedia
Zebre se še vedno pasejo na Brionskih livadah.

Če nekdanji predsednik Jugoslavije brez omejitve mandata ne bi bil princ ljudskih src, bi ga kaj hitro lahko oklicali za muhastega zlikovca iz kakšnega filma o agentu njenega veličanstva. Ne vemo sicer, ali je imel Tito na svojem otočju Brioni tudi morske pse, ki so iz oči streljali z laserji, vendar je imel na njem gotovo oseben živalski vrt, ki ga je polnil z diplomatskimi darili z vsega sveta.

Safari park Brioni, edini takšen na Hrvaškem in edini z eksotičnimi živalmi v Evropi, je bil osnovan leta 1978. V njem so svoje mesto našle predvsem živali, ki so v tedanjo Jugoslavijo prišle kot diplomatska darila maršalu Titu.

Slon Sony je skoraj končal v cirkusu

Najslavnejši prebivalec vrta je bil gotovo indijski slon Sony, do leta 2010, ko je poginil, največji svoje vrste v Evropi. Tito ga je kot dveletnega »dojenčka« dobil leta 1970 od Indire Gandi. Ob svoji družici Lanki je tako živel 40 let, vendar žal nista imela potomcev. To je bila na neki način sreča v nesreči, saj ga je hotela javna ustanova Brioni leta 1995 prodati v neki avstrijski cirkus. Slonovski par je namreč vsak dan pojedel preveč hrane – vsaj 100 kilogramov sena, 50 kilogramov sadja in zelenjave ter 20 kilogramov salame. Prodajo so takrat na srečo preprečili zeleni iz Osijeka, Sony je tako do konca svojih dni ostal na Titovih Brionih.

Profimedia
Slon Sony je umrl leta 2010 in titulo največje atrakcije Brionov predal kakaduju Kokiju.

Po Titovi smrti samo še preklinja

Najslavnejši prebivalec Brionov je tako ostal kakadu Koki. Ta pri svojih 57 letih samo še psuje, občasno zažvrgoli le, ko se omeni Titovo ime. Pri tem se lahko samo vprašamo, ali se bo njegov besednjak v desetletjih po Titovi smrti še poslabšal. Koki bi lahko doživel 100 let, tako dolgo namreč živi ta vrsta papagajev.

Kdor bo šel na brionski safari, bo med eksotičnimi živalmi naletel še na lame, stepsko in planinsko zebro, noje ter indijsko sveto govedo zebu. Pri zadnjem gre za pritlikavo vrsto goveda, sicer darilo indijskega premierja Džavaharlala Nehruja.

NP Brijuni
Kakadu Koki po Titovi smrti samo še psuje. Zažvrgoli le, ko je omenjeno ime nekdanjega predsednika brez omejitve mandata.

Priljubljeno pribežališče migrantske srnjadi

Iz ustnega izročila prebivalcev Pulja pa je mogoče slišati, da si je Brione za svoj drugi dom vzela tudi priseljenska srnjad. Ribiči namreč poročajo, da pogosto vidijo trop srn, ki prečka dvokilometrsko ožino med celino in rajskim otočjem, zadržujejo pa se v delu parka, ki je odprt in prosto dostopen.

Profimedia
Srnjad se zadržuje v odprtem delu Brionov, pridruževala pa naj bi se ji migrantska srnjad iz celine.