Človeška objestnost ne pozna meja

FOTO: Neznanec s samostrelom prestrelil mačka

S.S.
25. 10. 2017, 07.03
Deli članek:

V Zasavju po treh dneh iskanja našli prestreljenega mačka, v Mariboru neznanec zastruplja pse.

Timov osebni arhiv
Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah bo maček okreval, saj je objestneževa puščica zgrešila njegove vitalne organe.

Na družbenem omrežju Facebook kroži sporočilo uporabnika, da je njegovemu prijatelju nekdo s samostrelom prestrelil mačka …

»V Novi vasi, v neposredni bližini Tuša, Trga Dušana Kvedra in Ulice Staneta Severja, je spet nastavljen strup!« opozarjajo v Društvu za zaščito živali Maribor.

»Dobremu znancu je nekdo s samostrelom prestrelil mačka. Ker imamo ustavne sodnike take, kot jih imamo, nimamo še zakona, ki bi ščitil življenje pod enakimi pogoji za vse. Zatorej tukaj naprošam poznavalce lokov/lokostrelov, če lahko kako iz te grozne fotografije razberejo, kateri model je in kje se pri nas to da dobiti, da se zoži krog. Se opravičujem za grozno fotko, muc je na operaciji in držimo pesti, da bo uspešno okreval. Prosim za informacije, v kolikor si ekspert. Hvala!« je zapisano pod fotografijo s puščico prestreljenega mačka. Zgodilo se je v Zasavju, po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah pa bo maček okreval, saj je puščica objestneža zgrešila njegove vitalne organe. Kot smo še izvedeli, je bil maček tri dni pogrešan, nato pa prestreljen najden v neki zapuščeni hiši.

Google
Zastrupljeno območje v Novi vasi***

Storilcem grozi denarna kazen ali zapor

Glede na statistične podatke zadnjih let veterinarski inšpektorji na področju zaščite živali opravijo približno tri tisoč pregledov in izrečejo do 800 ukrepov na leto. Od tega na leto podajo približno 15 kazenskih ovadb. O mučenju živali 341. člen kazenskega zakonika sicer pravi: »Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev. Kdor z dejanjem iz prejšnjega odstavka muči več živali ali mučeno žival trajno hudo pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, se kaznuje z zaporom do enega leta.« Pri hišnih živalih so sicer najpogostejše žrtve mučenja oziroma slabega ravnanja psi, sledijo mačke, pri rejnih živalih pa prašiči in govedo. Vsako leto veterinarji lastnikom odvzamejo od 100 do 120 živali, brez primerov odvzemov piščancev.