Slovenski preprodajalci

FOTO: Anonimna prijava privedla do mogočnega arzenala orožja

S.R.
8. 9. 2017, 10.45
Posodobljeno: 8. 9. 2017, 10.58
Deli članek:

Policisti Policijske postaje Ljubljana Bežigrad so zaradi suma nedovoljene trgovine z orožjem avgusta ovadili 42-letnega Brežičana. Ta je v Slovenijo uvažal strelno orožje in strelivo ter ga nato prek spleta prodajal osebam brez uradnih orožnih listin.

PU Ljubljana
V okviru uspešne kriminalistične preiskave so zasegli veliko kosov orožja.

PU Ljubljana

Ljubljanski policisti so novembra 2016 prejeli anonimno prijavo, da osumljeni na spletnem portalu prodaja orožje in strelivo, vključno s plinskimi pištolami, revolverji z odprto cevjo ali pol odprto cevjo, signalnimi revolverji z odprtimi in pol odprtimi cevmi, plinskimi naboji, napolnjenimi s solzilnim plinom in zmesjo na aktivni poprovi osnovi, malokalibrskimi naboji flobert ter številnimi drugimi kosi orožja.  

Ko so ugotovili identiteto osumljenca, so konec januarja 2017na njegovem domovanju opravili hišno preiskavo, s katere so se vrnili s polno malho "dobrot". Zasegli so plinsko pištolo, revolver, računalnike, račune ter sezname naročnikov in kupcev. V nadaljnji kriminalistični preiskavi so ugotovili še, da je 42-letnik prek spleta od češkega podjetja v Slovenijo uvozil vsaj 12 pištol in 270 nabojev kalibra 9 mm, polnjenih s solzilnim plinom ali zmesjo na poprovi osnovi.

Policisti so na podlagi te hišne preiskave na območju celotne države "obiskali" še 12 oseb, natančneje osumljenčevih strank, pri katerih so zasegli 10 pištol in 109 nabojev kalibra 9 mm, prav tako napolnjenih z zmesjo na poprovi osnovi ali solzilnim plinom ter 9 kosov predelane pirotehnike.

Zaradi kršitve Zakona o orožju so 11 oseb prekrškovno obravnavali, zoper enega mladoletnika pa na pristojno sodišče podali obdolžilni predlog. Policisti so ugotovili še, da je 42-letnik iz Brežic orožje poskušal prodati še vsaj 13 fizičnim osebam.

PU Ljubljana
Zaseg orožja.

Preiskava jih je privedla še do dveh "orožarjev"

Policisti so v okviru preiskave prišli tudi do podatkov o 33-letniku iz Slovenskih Konjic, ki naj bi orožje in strelivo nabavljal ter ga doma tudi izdeloval in predeloval. Na podlagi odredbe sodišča so obiskali tudi tega "orožarja" ter med drugim zasegli 28 predelanih nabojev kalibra 9 mm, doma izdelana delujočo pištolo in "boksar" ter 4 plinske pištole. 33-letnika so kazensko ovadili in ga za prekršek oglobili.

Zadevna preiskava jih je privedla tudi do podatkov in dokazov, da se je z orožjem pečal še 24-letnik iz Gornje Radgone. Ta je 64-letnemu moškemu iz Pesnice, ki ne poseduje veljavne listine, prodal plinsko pištolo. Kazensko so ovadili tudi tega preprodajalca, medtem ko je 64-letnika doletela le odločba o prekršku.