Boj za neodvisnost

Madrid napovedal pregon neposlušnih Kataloncev

S.R./STA
8. 9. 2017, 08.01
Posodobljeno: 8. 9. 2017, 08.05
Deli članek:

Špansko ustavno sodišče je v četrtek zvečer začasno razveljavilo zakon, ki odpira pot izvedbi referenduma o katalonski neodvisnosti. Razveljavitev velja pet mesecev. Zakon je katalonski parlament sprejel v sredo.

Reuters
Katalonska zastava v izložbi ene od trgovin v Barceloni.

V katalonskem parlamentu so danes malo po polnoči potrdili tudi drugi sporen zakon, ki opredeljuje pogoje za prehod v katalonsko republiko, neodvisno od kraljevine Španije. Ta zakon bo začel veljati, samo če bodo na referendumu 1. oktobra Katalonci potrdili neodvisnost regije.

Španski premier Mariano Rajoy je že pred tem od ustavnega sodišča zahteval razveljavitev prvega zakona. Ob tem je dejal, da so katalonski voditelji s potrditvijo referenduma zagrešili nevzdržno dejanje neposlušnosti. Dodal je, da bodo vse občine v Kataloniji opozorili glede njihove obveze, da preprečijo izvedbo glasovanja. Madrid je sicer napovedal tudi pregon katalonskih voditeljev.

Tiskovni predstavnik katalonske vlade Jordi Turull je zavrnil svarila in vztrajal, da bodo referendum izvedli kljub prikritemu obsednemu stanju, ki ga povzroča vlada v Madridu. "Ne glede na to, ali bo sneg ali veter, izvedli bomo referendum, ker imamo obvezo do državljanov Katalonije," je dodal.

Ustavno sodišče je že leta 2014 regionalne referendume o neodvisnosti razglasilo za neustavne, vendar pa katalonske oblasti odločitve niso spoštovale, saj ne priznavajo legitimnosti ustavnega sodišča.