Razdejanje

VIDEO in FOTO: Irma gre nad Miami, žrtev je vse več

T.L., M.K./STA
8. 9. 2017, 07.19
Posodobljeno: 8. 9. 2017, 13.50
Deli članek:

Orkan Irma je na Karibih povzročil razdejanja in po zadnjih podatkih zahteval najmanj 14 smrtnih žrtev. Irma je oslabela v orkan četrte stopnje

Reuters
Irma za seboj pušča razdejanje. Najhujše so posledice na nijžjeležečih otokih.

Ameriški nacionalni center za orkane (NHC) je stopnjo orkana Irma znižal z najvišje, pete, na četrto. Kljub temu je še vedno zelo nevarna, so opozorili na NHC. Zdaj ga spremlja veter s hitrostjo do 250 kilometrov na uro.

Orkan najvišje, pete stopnje, je za seboj pustil uničene številne hiše, poplavljene ceste in izruvana drevesa. Kopno ZDA naj bi orkan dosegel v petek zvečer. Posebej naj bi bil ogrožen Miami.

Orkanu Irma bodo sledili drugi, še bolj ekstremni vremenski dogodki, zato se lahko pripravimo na grozote globalnega segrevanja ozračja, opozarjajo strokovnjaki.

Še pred tem naj bi orkan dosegel Haiti in nato nadaljeval pot proti Kubi, Bahamih in Floridi. 

Ko bo dosegla območje Floride, bo Irma zelo nevarna. Že zdaj velja, da je Irma najmočnejši orkan v zgodovini, moč njenih vetrov pa že 37 ur pade pod 295 kilometrov na uro. 

"Ne glede na to, kje na obali Floride živite, bodite pripravljeni na evakuacijo," je opozoril guverner Floride Rick Scott. "To ni neurje, med katerim lahko sedite in čakate, da mine. Ne potrebno, da se vozite tisoče kilometrov daleč ali zapuščate državo, da bi bili varni. Dovolj je, da odidete v zaklonišče," je še dejal.

Evakuacija je od subote obvezna tudi za prebivalce, ki živijo na atlantski obali v zvezni državi Georgia.

Število smrtnih žrtev raste

Francoski premier Edouard Phillipe je v četrtek objavil, da je orkan na francoskem čezmorskem ozemlju Saint Martin zahteval najmanj štiri smrtne žrtve. Ob tem je poudaril, da bilanca žrtev še ni dokončna. Na nizozemskem delu otoka Sint Maarten je orkan zahteval najmanj eno smrtno žrtev, je sporočil nizozemski notranji minister Roland Plasterk.

V britanski čezmorskih območjih Anguilla in Barbuda sta umrli dve osebi. Na Britanskih deviških otokih je orkan zahteval najmanj štiri smrtne žrtve. O najmanj dveh smrtnih žrtvah poročajo iz Portorika.

Posledice orkana so že sedaj hude. Po podatkih Mednarodnega Rdečega križa je orkan Irma že prizadel 1,2 milijona ljudi, ta številka pa bi se lahko na koncu povečala na 26 milijonov.

Na poti že Jose

Medtem je ameriški nacionalni center za orkane sporočil, da se je orkan Jose, ki se nahaja okoli 1000 kilometrov od Malih Antilov v Karibskem otočju, okrepil v orkan druge stopnje s sunki vetra do 165 kilometrov na uro.

Center za orkane je sporočil še, da so zaradi nevarnosti prihoda Joseja izdali opozorilo za otoka Antigua in Barbuda, saj Jose sledi poti orkana Irma, ki je na poti proti jugovzhodnemu delu ZDA.