Aktivni do upokojitve

Za zaposlovanje starejših na voljo 1,5 milijona evrov

S.R.
8. 9. 2017, 09.41
Posodobljeno: 8. 9. 2017, 09.46
Deli članek:

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na svojem spletišču danes objavilo javno povabilo »Aktivni do upokojitve«, da bi delodajalce spodbudili k trajnejšemu zaposlovanju starejših brezposelnih. Delodajalec bo tako za zaposlitev starejšega delavca lahko pridobil do 13.000 evrov subvencije, za javno povabilo pa je skupaj na voljo skoraj 1,5 milijona evrov.

STA
Starejši so pogosto brezposelni dlje časa, kar jim dodatno otežuje ponoven vstop na trg dela.

Javno povabilo bo odprto od 13. 9. 2017 do 13. 10. 2017 oziroma do razdelitve sredstev javnega povabila za katerega je sicer namenjenih 1.430.000,00 evrov.

Nov program »Aktivni do upokojitve« je namenjen spodbujanju delodajalcev k trajnejšemu zaposlovanju starejših brezposelnih, in sicer za nedoločen čas oz. do izpolnitve pogojev za predčasno ali starostno upokojitev. Ciljna skupina so osebe, starejše od 55 let, ki so vsaj en mesec prijavljene v evidenci brezposelnih, prednost pri vključevanju pa bodo imeli prejemniki denarnega nadomestila in denarne socialne pomoči.

S programom bodo subvencionirali zaposlitve 110 brezposelnim, ki so starejši od 55 let. Subvencijo v višini 13.000 evrov bo dobil delodajalec, ki bo zaposlil starejšo brezposelno osebo, in sicer v dveh delih: 10.000 evrov po 24 mesecih in 3.000 evrov, če bo zaposlitev po 24 mesecih ohranjena še 6 mesecev.

Položaj starejših je še posebej neugoden 

Čeprav se skupno število brezposelnih v zadnjih dveh letih zmanjšuje, je bil pri starejših brezposelnih zabeležen podpovprečen upad, zato je brez službe vse večji delež oseb, starih 50 let ali več. Njihov položaj na trgu dela je še posebej neugoden, saj so za delodajalce manj zanimivi zaradi starosti, ki se pogosto povezuje s slabšo izobrazbeno strukturo, manjšo fleksibilnostjo, zdravstvenimi težavami in zmanjšano produktivnostjo. Zato so pogosto brezposelni dlje časa, kar pa jim dodatno otežuje ponoven vstop na trg dela, so zapisali na ministrstvu.

Na ministrstvu za delo so v zadnjem obdobju sicer zaznali vse več zaposlovanja starejših brezposelnih, pri čemer se je njihovo vključevanje ponovno okrepilo predvsem v zadnjem letu. Tako naj bi k zaposlovanju pomembno prispevali tudi ukrepi aktivne politike zaposlovanja (APZ).