Nevarna vožnja

Zanikata dirkanje, a priče pravijo drugače

ss
31. 8. 2017, 20.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je v sredo nadaljevalo sojenje 26-letnemu Elbasanu Destaniju in leto starejšemu Arditu Ademiju, ki sta obtožena nevarne vožnje v cestnem prometu, katere posledica je bila smrt 22-letnega Jordana Latasa.

CPV Domžale
Tragična nesreča se je zgodila 13. septembra 2014 okoli 15.40 na Papirniški cesti na Viru pri Domžalah.

»Videti je bilo, kot da jim je žal le za pločevino.« Priča Anja S. o prijateljih obtoženih 

Nesreča se je zgodila 13. septembra predlani okoli 15.40 na Viru pri Domžalah. V obtožnici beremo, da sta Destani in Ademi vsak v svojem audiju vozila po Papirniški cesti od Bukovčeve uilce proti Količevemu s hitrostjo okoli 165 kilometrov na uro oziroma 115 kilometrov na uro več, kot je v naselju dovoljeno.

Po navedbah tožilstva sta tekmovala, kdo bo hitrejši, in vozila vštric, Ademi po desni strani, Destani pa ga je po levi poskušal prehiteti, ko je prišlo do silovitega trčenja med Destanijem in Latasom v hondi; slednji se je s parkirišča nasproti trgovine Tuš vključeval na prednostno Papirniško cesto. Honda je po trčenju zadela v hidrant, prometni znak in betonsko ograjo ter obstala povsem zverižena na cesti, Latasa pa je vrglo iz vozila in je dobil tako hude poškodbe, da je umrl na kraju nesreče.

Je Latas sam kriv za svojo smrt?

Dirkala v naselju
Obtožena naj bi v kritičnem trenutku vozila okoli 165 kilometrov na uro oziroma 115 kilometrov na uro več, kot je v naselju dovoljeno.

Obtožena, ki se branita s prostosti, zanikata, da bi tekmovala. Destani pravi, da je zjutraj po popiti kavi v lokalu na nogometnem igrišču pri Viru na parkirišču naključno zapeljal za audijem, ki ga je vozil Ademi, ta je bil istočasno v lokalu s svojo družbo, oba pa se sicer zgolj na videz poznata zaradi igranja nogometa za Radomlje. Destani trdi, da je bila cesta bolj kot ne prazna in da je ves čas vozil za Ademijem. Slednjega je naenkrat začelo zanašati, zato se mu je poskušal umakniti oziroma ga prehiteti, ko je prišlo do silovitega trčenja. Ademi je sicer po lastnih navedbah vozil okrog 80 kilometrov na uro, Destanijev avto pa je tik pred nesrečo videl v vzvratnem ogledalu. Vendar je pozornost preusmeril v voznika honde, ki je pred njim »tako bliskovito speljeval, da mu je spodkopavalo kolesa« ...

Počilo je zunaj njegovega vidnega polja

Senat predsedujoče Deje Kozjek je včeraj zaslišal tri priče in vse tri so potrdile navedbe iz preiskave, da sta voznika črnih avtomobilov pred silovitim trčenjem vozila vzporedno. Igor G. je v kritičnem času kadil na balkonu hiše, ko je zaslišal »šumenje gum« oziroma »hitro vožnjo«. Pogledal je čez balkon in za sekundo ali dve videl dva črna avtomobila, ki sta vozila vzporedno. Čez tri ali štiri sekunde je sledil pok, nesreče pa na lastne oči ni videl, saj sta bila avta že zunaj njegovega vidnega polja. 

Obtožena sta se po nesreči obnašala »frajersko«

Honda je po trčenju zadela v hidrant, prometni znak in betonsko ograjo ...

Sedina L. je povedala, da sta jo med vožnjo po Papirniški cesti nenadoma prehitela dva črna audija, ki sta nato do trka, kakšnih 200 ali 300 metrov, vozila vzporedno. Pojasnila je, da je v trenutku, ko sta jo avta prehitela, na parkirišču pred trgovino Tuš videla tudi hondo, nato pa »samo še sivino«. Po nesreči je opazila, da so se okoli ponesrečenca začeli zbirati ljudje, pa tudi okoli voznikov audijev, ki sta se po njeni oceni obnašala »frajersko«. »Zadrževali so se pri svojih avtih, oškodovancu se niso približali, videti je bilo, kot da se poznajo, eden je celo govoril, da še sreča, da ima kasko zavarovanje,« je med drugim dejala.

Miško slišal dogovore o dirki

Prijateljica pokojnega Latasa, Anja S., pa je od znanca, ki ga pozna zgolj pod vzdevkom Miško in je bil tudi na prizorišču nesreče, slišala, da sta se obtožena pred nesrečo v nekem lokalu dogovarjala o dirki. Tudi Miško je po njenih besedah po nesreči enega od voznikov črnih audijev slišal govoriti »hvala bogu, da imam vsaj kasko«. Anja S. je bila sicer tistega dne z Latasom dogovorjena in ga je čakala na avtobusni postaji pri trgovini Tuš, ko je videla, kako sta mimo pridrvela dva črna avtomobila, ki sta vozila vzporedno. Avta je spremljala z očmi, ko je počilo. Kako natančno je do nesreče prišlo, ji ni znano, da je bil v hondi Latas, pa je izvedela šele od policistov. Tudi ona je po nesreči opazila, da so do obtoženih prihajali prijatelji in da je bilo »videti, kot da jim je žal le za pločevino«.