USODNA NOČ

20 let od smrti princese Diane: njeni zadnji trenutki

mk
31. 8. 2017, 19.50
Deli članek:

Čeprav je francosko poročilo pokazalo, da je bil za nesrečo odgovoren pijani voznik Paul, so Britanci leta 2003 sprožili novo preiskavo, ki pa ni našla dokazov za trditve, da je za nesrečo odgovoren nekdo drug. Toda dvomi o tem, ali je res šlo za nesrečo, so ostali do danes.

arhiv

Tudi po tej preiskavi so leta 2007 spet odprli novo preiskavo, da bi ugotovili, ali je bila Diana umorjena. Sodniki so po poslušanju 268 prič z devetimi glasovi proti dvema odločili, da je bil za nesrečo odgovoren voznik.

Golden Section Graphics / Graphic News
Rekonstrukcija usodnega dogodka izpred dvajset let.

Mnogi se še vedno sprašujejo, ali je res bilo tako. Daily Mirror je januarja 2004 objavil pismo Dianinega služabnika, ki naj bi zapisal, da jo želi njen nekdanji mož Charles ubiti v avtomobilski nesreči. Pri obtoženem vozniku pa naj bi po nesreči zamenjali izvide krvi, da bi bilo videti, da je vozil pijan. Tehnik, ki je takrat delal v laboratoriju, ni več med živimi. Kot dokaz tej trditvi navajajo tudi videoposnetke, na katerih voznik ob odhodu iz hotela ni deloval pijan. Celo nekateri agenti MI6 so prepričani, da naj bi pri vozilu, ki so ga zamenjali zadnji trenutek, prišlo do daljinskega upravljanja, zaradi česar naj bi bile zavore in volan blokirani. Kot razlog za takšno dejanje omenjajo tudi to, da naj bi bila Diana noseča z Dodijem, kar gotovo ne bilo všeč kraljevi družini. 

Wikipedia
Pramen princesinih las na dražbi dviguje prah.