Se bliža nova katastrofa?

Po Harveyju zdaj grozi še Irma

S.R./STA
31. 8. 2017, 18.55
Posodobljeno: 31. 8. 2017, 18.58
Deli članek:

Na vzhodu Atlantskega oceana se je formiral nov orkan Irma, ki že dosega moč druge stopnje, je danes sporočil ameriški Nacionalni center za orkane v Miamiju.

Twitter
Na vzhodu Atlantika je nastal nov orkan Irma.

To je nov velik tropski vihar v Atlantiku, ki se je oblikoval le nekaj dni po prvem velikem orkanu letošnje sezone Harveyju, ki medtem sicer že oslabel še vedno izdatno namaka jug ZDA.

Orkan Irma ima središče zahodno od obale Afrike, vetrovi pa že dosegajo hitrosti 160 kilometrov na uro. Orkan se bo še naprej krepil in ima potencial, da postane res močan in nevaren vihar v naslednjih nekaj dnevih, so opozorili v Miamiju.

Sicer je še daleč od kopnega, a trenutno njegova pot kaže natanko proti južnemu Karibskemu morju, nekje med Portorikom in severnim delom Južne Amerike. Po napovedih bi Irma lahko Male Antile dosegla že v začetku prihodnjega tedna.

Meteorologe tudi skrbi, ker se Irma krepi izredno hitro. V samo 24 urah se je iz tropske nevihte okrepila v orkan, skoraj zagotovo pa bo dosegla moč tretje stopnje, s čimer bo postala drugi velik tropski vihar v letošnji sezoni orkanov v Atlantskem oceanu.